Word vrijwilliger Doneer

Verloren dierbaren en psychische klachten: jongeren lijden ernstig onder conflict Syrië

Geplaatst op 10 maart 2021

Jonge Syriërs lijden zwaar onder het langdurige conflict in het land. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Rode Kruis. Zo heeft bijna 47% van de Syrische jongeren een dierbare verloren in de oorlog. Ook heeft maar liefst 62% van de jongeren zijn eigen huis moeten verlaten vanwege het geweld. “Een hele generatie heeft zijn jeugd aan het conflict verloren,” stelt Robert Mardini, directeur van het Internationale Rode Kruis (ICRC).

In het onderzoek werden 1.400 Syriërs tussen de 18 en 25 jaar ondervraagd. Zij wonen in Syrië, Libanon en Duitsland. Veel van hen hebben dierbaren verloren en kampen met mentale gevolgen van het leven tussen geweld. Daarnaast hebben ze minder kansen gehad om iets van hun leven te maken.

Geweld en verlies

In Syrië is bijna de helft van de bevolking onder de 25 jaar oud. Jonge Syriërs hebben onder andere te maken met de volgende problemen:
– 47% heeft een dierbare verloren door het geweld
– 54% verloor contact met een dierbare
– 62% moest zijn huis verlaten vanwege geweld
– 57% heeft geen of onvoldoende scholing gekregen
– 77% heeft moeite om aan levensmiddelen te komen

Davud is gevlucht uit Syrië en leeft nu met zijn familie in Turkije. Na jarenlang opgroeien tussen geweld probeert hij nu te leven zoals andere jongeren.

Mentale problemen

Daarnaast kampen veel Syrische jongeren met psychische klachten als gevolg van het conflict:
– 54% heeft slaapproblemen
– 73% kampt met angsten
– 58% voelt zich depressief

“De jongeren hebben de afgelopen tien jaar gezien dat hun steden en dorpen werden vernietigd door het geweld. Ze moesten vaak meerdere keren vluchten en in Syrië zien we het afgelopen jaar dat miljoenen mensen nog dieper in de armoede worden geduwd door de ergste economische crisis sinds het conflict,” zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis. Lahr bezocht Syrië de afgelopen jaren meerdere keren.

Ondanks alles blijkt ook uit het onderzoek dat veel jongeren optimistisch zijn over de toekomst. Ze hopen op veiligheid en stabiliteit, en de kans om een gezin te stichten en een goedbetaalde baan te vinden. “Het is bijzonder om te zien dat deze generatie, ondanks alles dat zij hebben meegemaakt, zich vastklampt aan hoop op een betere toekomst,” aldus Lahr.

Tien jaar conflict

Het is deze maand tien jaar geleden dat in Syrië een bloedig conflict uitbrak. Momenteel kampen Syriërs niet alleen met het geweld, maar ook met de economische gevolgen van een jarenlange oorlog én de coronapandemie. 13,4 miljoen mensen in Syrië hebben humanitaire hulp nodig om te overleven.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

extreem weer Rode Kruis

Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

24 mei 2024

Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

Lees meer