Word vrijwilliger Doneer

Leven in angst voor een ramp: dankzij onze hulpverlening én jouw steun, hoeft dat niet

Geplaatst op 20 maart 2024

De Watersnoodramp in Nederland is inmiddels 70 jaar geleden. Het is een van de grootste natuurrampen ooit in ons land. En het houdt ons tot de dag van vandaag scherp. Dankzij de dijken, dammen en stormvloedkeringen worden mensen beschermd tegen de angst van het water. In Nederland is die verschrikkelijke ramp – gelukkig – voor velen nog enkel een vage herinnering. Maar voor veel mensen elders in de wereld is die angst voor een natuurramp dagelijks voelbaar. 

In de Filipijnen zijn gezinnen bang dat ze hun huis kwijtraken door een tropische storm. Op Bonaire zijn mensen angstig dat hun huis vol water loopt door hoog water. En in Kenia houden boeren hun hart vast wanneer er een lange periode van droogte dreigt. Haalt mijn oogst het nu wél, en kan ik mijn gezin straks te eten geven?  

Preventieve hulp 

Leven in die angst, dat gun je niemand. Maar het hóeft ook niet. Natuurlijk, extreem weer zullen we juist doordat de aarde opwarmt steeds meer zien. Maar dat hoeft niet te leiden tot dodelijke slachtoffers of duizenden mensen die hun huis verliezen. We kunnen natuurrampen namelijk de baas zijn. Bijvoorbeeld door mensen veel beter voor te bereiden op een aankomende ramp en door huizen op tijd te verstevigen. Daarmee red je mensenlevens. En precies dat doet het Rode Kruis, overal ter wereld.  

Zo planten we mangrovebomen aan de kust van de Filipijnen. Die bomen houden de golfslag van de zee tegen en fungeren dus als natuurlijke barrière tegen het krachtige water. Daarmee worden huizen en mensenlevens beschermd, zodat gezinnen hun angst kunnen laten varen en zich veiliger voelen. Op Bonaire zorgt het Rode Kruis bij een naderend overstromingsalarm ervoor dat mensen op tijd uit hun huis evacueren. En in Kenia delen we droogtebestendige zaden uit die zelfs tijdens lange periodes van droogte de groei van gewassen mogelijk maken, waardoor mensen gewoon te eten hebben.

Mangroves Rode Kruis
Mangroves beschermen mensen op het land tegen het water. Ze houden de golfslag tegen en beschermen zo huizen en levens.

Voordelige investering

Op deze manier mensen helpen is niet alleen het juiste om te doen, het is economisch ook nog eens heel verstandig. Iedere euro die je nu al investeert in het planten van mangroven of voor het uitdelen van droogtebestendige zaden, scheelt maar liefst 15 euro aan noodhulp achteraf. Dat is makkelijk verdiend, toch? 

Droogtebestendige zaden in Kenia - Rode kruis
Droogtebestendige zaden brengen hoop en voorspoed voor boeren in de Hoorn van Afrika.

Het Rode Kruis en water

In Nederland zijn we het water nog steeds de baas. Dat kan ook in andere landen. En jij kan daarbij helpen door onze hulpverlening te steunen. De donaties gaan onder andere naar projecten om mensen te beschermen tegen de gevolgen van overstromingen, droogte of cyclonen.

Het Rode Kruis helpt gemeenschappen om te gaan met waterrisico’s en -gevaren. Dat doen we tijdens noodsituaties, maar ook op lange termijn om gemeenschappen in de meest kwetsbare posities weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.   

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?