Word vrijwilliger Doneer

Mensonterende omstandigheden in Bosnisch vluchtelingenkamp

Geplaatst op 24 oktober 2019

Beschimmelde tenten, geen stromend water, geen elektriciteit en geen toiletten. In het geïmproviseerde vluchtelingenkamp Vucjak in Bosnië en Herzegovina leven gemiddeld 1.000 migranten in mensonterende omstandigheden. Met de winter voor de deur is dringend een oplossing nodig.  

Er staan slechts tachtig tenten, maar op de drukste dagen bivakkeren soms wel 2.500 mensen in vluchtelingenkamp Vucjak in Bosnië en Herzegovina. De aantallen wisselen omdat veel vluchtelingen op doorreis naar andere landen tijdelijk in het provisorische kamp verblijven. “Het is totaal ongeschikt voor zulke aantallen”, aldus het lokale Rode Kruis.

Vrijwilligers doen wat ze kunnen

Vrijwilligers van het lokale Rode Kruis doen wat ze kunnen om de omstandigheden waarin de vluchtelingen leven te verbeteren. Ze zorgen voor eten, houden het kamp zo schoon mogelijk en verlenen eerste hulp en psychosociale hulp. Maar dat is ook voor hen amper vol te houden.

“Deze arme mensen slapen in de modder en delen met zijn zessen één dekentje, terwijl de temperaturen ’s nachts tot onder het vriespunt dalen. De hygiënische omstandigheden zijn belabberd. De meeste mensen hebben last van schurft”, vertelt Adnan Kurtagic, één van de vrijwilligers. Toch houdt hij vol: “Ik wil deze mensen niet in de steek laten.”

compressor
Vrijwilligers van het Rode Kruis maken maaltijden voor de bewoners van het vluchtelingenkamp

Geen voedsel, geen water, geen kleding

“Dit kamp zou gesloten moeten worden, maar deze mensen kunnen nergens naar toe. Als wij niet zouden helpen, zou er helemaal niets zijn: geen voedsel, geen water, geen kleding. Het zou verschrikkelijk zijn.” Het Rode Kruis is de enige hulporganisatie die in vluchtelingenkamp Vucjak werkt. Naast maaltijden delen de vrijwilligers ook slaapzakken, dekens, kleding en toiletartikelen uit.

Op doorreis

In Bosnië en Herzegovina zijn dit jaar alleen al 26.000 migranten geregistreerd. De meeste bewoners van het vluchtelingenkamp Vucjak komen uit Pakistan, Afghanistan, Irak en Syrië en zijn op doorreis naar Kroatië om zo de EU binnen te komen. Het Rode Kruis vreest voor mensenlevens als het kamp niet snel wordt gesloten.

De Bosnische autoriteiten staan al maanden onder druk om het tentenkamp te sluiten en met een andere locatie te komen. Maar voorstellen daartoe worden telkens afgewezen. De ene keer vanwege protest van omwonenden, de andere keer omdat de alternatieve plek niet aan de eisen voldoet.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

extreem weer Rode Kruis

Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

24 mei 2024

Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

Lees meer