Smeltende ijskappen, verwoestende overstromingen en bossen die in brand staan: de klimaatcrisis raakt ons allemaal. Gelukkig zijn er oplossingen. Vaak wordt er voor antwoorden gekeken naar de nieuwste technologie, zoals machines die CO₂ uit de lucht zuigen, of zonnestroom uit warmere landen vervoeren via waterstof. Maar één krachtige bondgenoot lijkt soms vergeten: de natuur zelf. De natuur, die we juist willen beschermen, heeft een enorm potentieel om óns te beschermen, en zo levens te redden.
De natuur biedt oplossingen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, ook wel nature-based solutions genoemd. Dit zijn initiatieven om ecosystemen te beschermen, te onderhouden en te verbeteren. Met een heel duidelijk doel: problemen oplossen op een duurzame manier zodat mens én natuur er beter van worden. Want het is heel simpel, we kunnen niet zonder een gezonde natuur.
Hoe werken nature-based solutions in de praktijk?
Als Rode Kruis maken we steeds vaker gebruik van nature-based solutions in projecten over de hele wereld. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat deze op de natuur gebaseerde oplossingen de intensiteit van klimaat- en weergerelateerd natuurgeweld met ruim een kwart verminderen. Dit betekent minder schade aan huizen, gewassen en levens. Dat klinkt goed, toch? Maar hoe werkt dat in de praktijk?
Een voorbeeld hiervan zijn de mangroven in kustgebieden. Deze bomen slaan wel tien keer meer CO₂ op dan gewone bomen en hebben daarnaast sterke wortels die ervoor zorgen dat de grond niet wordt weggespoeld tijdens overstromingen. In landen zoals de Filipijnen, die vaak door stormen en moessonregens worden getroffen, werken we samen met lokale gemeenschappen en organisaties om mangrovebossen te herstellen en te beschermen. Zo vormen ze een levensreddende buffer tegen natuurrampen.
Natuurlijke oplossingen in de stad
In 2050 zal naar schatting driekwart van de wereldbevolking in steden wonen. Het groeiende aantal stadsbewoners brengt grote uitdagingen met zich mee. Onze steden zijn niet alleen vervuilend, maar ook nog eens bedekt met beton en asfalt. En met het weer dat steeds extremer wordt, is dat – zacht gezegd – nogal onhandig.
Maar ook in de stad kunnen we oplossingen vinden in de natuur. Groene daken kunnen bijvoorbeeld helpen met het afkoelen van de stad, het opvangen van CO₂ en het absorberen van regenwater. Nog een goed voorbeeld zijn groene gevels. Door gebouwen te voorzien van begroeiing op de buitenmuren, kunnen steden niet alleen groener worden, maar wordt ook de luchtkwaliteit verbeterd en de temperatuur gereguleerd.
De natuur beschermen en behouden
Bij natuurlijke oplossingen gaat het overigens lang niet altijd om het aanleggen van nieuwe natuur. Het beschermen en duurzaam beheren van bestaande natuurgebieden is minstens zo belangrijk. Zo spelen waterrijke gebieden, zoals moerassen en veengebieden, langs de kust en bij rivieren een grote rol bij het opvangen van overstromingswater. Het is eenvoudig: door beter om te gaan met de natuur, kunnen we wereldwijd gemeenschappen beschermen en mensenlevens redden.
Samenwerken brengt ons verder
Meer dan genoeg reden dus om de natuur een grotere rol te geven in onze projecten. Daarom werken we steeds vaker samen met het Wereld Natuur Fonds. Deze samenwerking is een perfecte match: wij brengen kennis over de gemeenschap en mankracht met onze vrijwilligers, en het Wereld Natuur Fonds ondersteunt met technische kennis en inzichten over natuur, biodiversiteit en ecosystemen. Zo kunnen we onze krachten bundelen om mens én planeet te beschermen.