Word vrijwilliger Doneer

Nisa belandde plotseling op straat: “Ik kon geen eten meer kopen voor mijn kinderen”

Geplaatst op 10 januari 2022

Geen geld voor boodschappen en niet weten wanneer je weer een dak boven je hoofd hebt. Het overkwam Nisa* (23). Samen met haar twee kinderen (1,5 en 5 jaar) stond ze plots op straat. Via het Rode Kruis kreeg ze kaarten waarmee ze boodschappen kon doen. “Ik had nooit gedacht dat ik in deze situatie zou belanden, maar het kan dus echt: honger in Nederland.”

Thuis niet meer veilig

Het begon voor Nisa toen ze besloot haar partner te verlaten. Het was thuis niet meer veilig. Nisa: “Ik stond ineens op straat met mijn kinderen. In de stad waar we toen woonden, kende ik bijna niemand. Geen familie, geen vrienden. Gelukkig kon ik terecht in een hotel waar meer moeders en kinderen tijdelijk verbleven. We hadden een ruime kamer en eigen douche en toilet. De kinderen hadden genoeg ruimte en konden spelen. Maar ik was bang voor mijn ex. Hij dreigde de kinderen mee te nemen en ik wist dat hij altijd in de buurt was. Ik kon niet anders dan verhuizen naar een andere stad, ver van mijn ex.”

bagage rode kruis

Geen school, geen uitkering

De nieuwe verblijfplaats maakte het nog moeilijker voor Nisa. De opvang was kleiner, het gezin deelde een douche en toilet met andere gezinnen in nood. Nisa zat veel met de kinderen op hun kamer. “Ik probeerde wel vaak naar de speeltuin te gaan, zodat ze in elk geval lekker konden bewegen. Mijn oudste, mijn dochter, kon toen nog niet naar school. Zonder vast verblijfadres kun je je kind niet inschrijven op school. Ook kon ik nog geen aanspraak maken op een uitkering.”

Werken was op dat moment geen optie voor Nisa. Haar dochter was de hele dag bij haar en haar zoon van anderhalf heeft veel zorg en aandacht nodig. Hij is geboren met één nier, waarvoor hij vaak voor controle naar het ziekenhuis moet. Zonder werk, zonder uitkering en met twee kinderen in een kleine ruimte, werd het moeilijk voor Nisa om positief te blijven. Het leek een vicieuze cirkel waar ze maar niet uitkwam. “Het was een hele zware tijd voor me. Ik was bang en uitgeput. En het einde van mijn geld kwam ook steeds meer in zicht.”

Geen last zijn voor anderen

Gelukkig kwam er hulp. Een hulporganisatie, waar het Rode Kruis mee samenwerkt, helpt dakloze jongeren met opvang, medische hulp, een postadres en een woning. Een positieve ommekeer was dus onderweg, maar in de tussentijd moest Nisa nog zelf de eindjes aan elkaar zien te knopen.

Nisa: “Via mijn contactpersoon van de hulporganisatie kreeg ik boodschappenkaarten van het Rode Kruis. Het kwam op het juiste moment. Het water stond echt aan mijn lippen. Alle reserves waren op. Ik kon geen eten meer kopen voor mijn kinderen. Dat doet iets met je. Ik ging natuurlijk wel eens eten bij bekenden. Maar je wilt zélf voor je kinderen kunnen zorgen, zelf bepalen wat er op tafel komt. En geen last zijn voor anderen, die het ook niet makkelijk hebben. De voedselkaarten waren echt een uitkomst.”

boodschappenkaarten-uitdelen-1030x503-2

Zelf kiezen helpt

Belangrijk voor Nisa is dat ze zelf kon beslissen wat ze kocht met de boodschappenkaarten. “Ik wil graag halal eten, dat is belangrijk voor me. En ik wil ook graag zo gezond mogelijk eten. Het is zo fijn om dat zelf te kunnen kiezen. Ik heb veel momenten gehad dat ik me schaamde voor mijn situatie. Dat ik zelfs hulp nodig had om eten te kopen, is echt heel heftig. Als je weer een beetje regie kunt pakken, al is het maar om te kiezen welke producten je in je boodschappenmandje doet, dat helpt echt.”

Inmiddels gaat het gelukkig beter met Nisa. Ze heeft een huisje toegewezen gekregen en haar dochter zit inmiddels op school. Van haar uitkering probeert zo goed mogelijk rond te komen. Ze wil graag haar opleiding tot verpleegkundige weer oppakken en droomt ervan om uiteindelijk ook haar rijbewijs te halen. “Ik hoop dat ik een moeilijke periode heb afgesloten en wil me graag vol richten op onze toekomst.”

Nood is dichterbij dan je denkt

Honger in Nederland. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar zeker tijdens de coronacrisis is het voor veel mensen een keiharde realiteit. Het Rode Kruis deelt boodschappenvouchers uit via kleine hulpinitiatieven, zoals die Nisa geholpen heeft.

*Nisa is niet haar echte naam. Ze wil graag anoniem blijven. Ze staat niet op de foto bij dit artikel.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?