In Syrië, een land getekend door jaren van conflict, is de humanitaire situatie extreem zorgelijk. Negen op de tien mensen leven onder de armoedegrens. Na de val van het regime keren veel mensen terug naar een land dat is verwoest en getraumatiseerd. Huizen zijn beschadigd of ingestort, de economie ligt in puin en de winter staat voor de deur. Levensreddende hulp is nu, en de komende maanden, hard nodig.
“Mensen zijn blij en keren na de val van het Assad regime terug, maar waar naartoe?” Derk Segaar, hoofd Internationale hulp van het Rode Kruis, vertelt over de schrijnende situatie: “De economie is ingestort. Bijna 13 miljoen mensen hebben een tekort aan voedsel en veel huizen zijn verwoest door het conflict of door de aardbeving van twee jaar geleden. En nu wordt het koud. We mogen in de opluchting niet vergeten dat er juist nu ontzettend veel hulp nodig is.”
Hulpverlening in het hele land
De afgelopen weken hebben we de hulpverlening flink opgeschaald. Hulpverleners staan in het hele land klaar om te helpen. Zo koken ze in de arbeiderswijk Baba Amr in de Syrische stad Homs vijfhonderd warme maaltijden per dag voor gezinnen. Daarnaast delen hulpverleners voedsel, water en dekens uit aan wie dat nodig heeft. Toch is dit een druppel op een gloeiende plaat in een land waar miljoenen mensen afhankelijk zijn van humanitaire hulp.
Duizenden Syriërs die tijdens het conflict een veilige plek in omliggende landen zochten, keren nu terug naar huis. Hulpverleners van het Rode Kruis helpen bij de grenzen van Turkije en delen voedsel en water uit. Vanuit Jordanië rijden vrachtwagens vol hulpgoederen naar Syrië. En bij de grensovergangen met Libanon en Jordanië staan vrijwilligers klaar om mensen informatie te bieden.
Zware situatie voor vrijgelaten gevangenen
Voor vrijgelaten gevangenen, bijvoorbeeld uit de beruchte Sednaya-gevangenis, is de situatie extra zwaar. Velen zijn ernstig ziek of gewond. Hulpverleners van het Rode Kruis brengen medicijnen en andere medische hulpgoederen naar ziekenhuizen rondom Damascus waar ze worden behandeld.
Ondertussen wachten radeloze familieleden bij gevangenissen, hopend op nieuws over hun dierbaren. Hulpverleners bieden hen psychosociale steun en registreren namen van vermisten. Zo probeert het Rode Kruis families weer met elkaar te herenigen. In totaal registreerden we de afgelopen dertien jaar 35.000 mensen die iemand kwijt zijn geraakt door de burgeroorlog. De eerste mensen hebben een familielid na jaren weer in de armen gesloten.
Hulp bij zoekacties vanuit Nederland
Ook in Nederland kunnen mensen die op zoek zijn naar hun familie in Syrië hulp krijgen. Via deze pagina kan een zoekverzoek ingediend worden. Het is een ingewikkelde puzzel die tijd kost, maar we zetten alles op alles om zoveel mogelijk mensen informatie te geven en families weer samen te brengen.
Help jij mee?
Terwijl de winterkou Syrië in trekt, lijkt de weg naar herstel nog ver weg. Maar voor de honderdduizenden mensen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp, is elke hulp van levensbelang. Wij zijn er. Help jij mee?