Word vrijwilliger Doneer

Oekraïne een halfjaar na de escalatie: hoe we tot nu hebben geholpen

Laatste update: 1 oktober 2022
Geplaatst op 24 augustus 2022

De afgelopen maanden hielpen we miljoenen slachtoffers van het conflict in Oekraïne. Dat konden we gelukkig doen dankzij jullie gulle donaties. Hieronder lees je wat we tot nu toe hebben gedaan, en welke hulp de komende tijd nodig is.

Internationale hulp

Sinds de escalatie van het geweld in februari is het Rode Kruis volop bezig om de slachtoffers te helpen. In Oekraïne zelf, maar ook in de omliggende landen en in Nederland. Meer dan 100.000 vrijwilligers uit verschillende landen zijn in actie gekomen. Hieronder zie je wat voorbeelden van hun hulp. Een uitgebreid rapport met details en uitleg over die hulp vind je bij het Internationale Rode Kruis (ICRC).

Rode Kruis 6 maanden hulp bij conflict Oekraïne Rode Kruis
In deze afbeelding zie je voorbeelden van onze hulp in Oekraïne en de omringende landen. Die hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties, maar ook door giften uit andere landen.
Rode Kruis Hongarije geeft hulp aan slachtoffers conflict Oekraïne

Hulp in Nederland

Ook in Nederland zijn veel mensen aangekomen die zijn gevlucht voor het geweld. Duizenden vrijwilligers en mensen uit ons burgerhulpverleningsnetwerk Ready2Help kwamen in actie om hen te helpen. Hieronder zie je enkele voorbeelden van hun hulp.

Hulp Rode Kruis slachtoffers conflict Oekraïne in Nederland feb tm juli

Nood neemt toe

Wat krijg je als je een conflict, inflatie, miljoenen vluchtelingen en een winter combineert? Wij denken: heel veel nood. Nu al hebben 17,7 miljoen mensen humanitaire hulp nodig* en we verwachten dat de nood de komende tijd toeneemt. Hierdoor hebben mogelijk 1,7 miljoen mensen extra hulp nodig.

De zorgen over de winter zijn groot. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen en weten niet goed hoe de komende winter eruit zal zien: blijven ze weg of gaan ze terug? Hoe veilig is het? Lukt het om alle opvanglocaties te verwarmen?

We zetten ons in om te helpen bij de opvang van vluchtelingen. We delen dekens, slaapzakken, beddengoed en winterkleding uit. Daarnaast zorgen we voor voedsel, water en hulpgoederen. Ook kunnen mensen terecht bij onze humanitaire servicepunten. Bij de servicepunten kunnen zij informatie krijgen, zich opwarmen en diverse spullen krijgen die voorzien in de dagelijkse basislevensbehoeften. We breiden het aantal servicepunten uit en maken deze winterklaar.

“Dit conflict heeft een domino-effect: steeds meer mensen zijn in nood. Naarmate het conflict voortduurt, zien we bijvoorbeeld dat de voedsel- en brandstofprijzen stijgen, met een voedselcrisis tot gevolg. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op, maar we kunnen dit niet alleen”, zegt Francesco Rocca, voorzitter van het Internationale Rode Kruis (IFRC).

slachtoffers oekraïne krijgen hulpgoederen rode kruis

We blijven helpen

Nederland steunde massaal onze hulp aan de slachtoffers van het geweld in Oekraïne. En daar zijn we dankbaar voor, want dankzij die donaties hebben we veel kunnen doen. En dat blijven we doen. Want ook de komende maanden mogen we de slachtoffers van het conflict niet in de kou laten staan.

* Cijfers: IOM, UNHCR, OCHA

Wil je meer weten over Oekraïne?