In grote delen van West- en Centraal-Afrika heeft het zoveel geregend, dat veel landen te maken hebben met hevige overstromingen. Miljoenen mensen in Tsjaad, Zuid-Soedan, Kameroen, Niger en Nigeria worden getroffen door het noodweer en honderdduizenden raakten al hun huizen kwijt. Het is ramp op ramp voor mensen in deze delen van Afrika, want velen hebben al te maken met conflicten en grote voedseltekorten.
Naast de honderdduizenden mensen die hun huizen verloren, liggen ziekten zoals cholera en tyfus op de loer. Enorme hoeveelheid landbouwgrond is volledig weggespoeld, waardoor oogsten verloren gaan en er extreme voedseltekorten ontstaan. Alleen al in Zuid-Soedan brengen de overstromingen zeker 735.000 mensen in gevaar. Naar verwachting zal dit aantal de komende tijd sterk stijgen naar 3,3 miljoen mensen. Maar ook in Nigeria, in het westen van Afrika, worden maar liefst 1 miljoen mensen getroffen door het vele water.
Voedseltekorten in Tsjaad
Naast Zuid-Soedan en Nigera, treft het noodweer ook Tsjaad, waar zeker 1,5 miljoen mensen gebukt gaan onder de extreme regenval en overstromingen. Zeker 164.000 huizen zijn verwoest en bijna 260.000 hectare akkergrond spoelde weg. Hierdoor is het risico op voedseltekorten in het land verder toegenomen. En dat terwijl Tsjaad al langer kampt met voedseltekorten vanwege extreme droogte in de voorafgaande maanden.
Khalal Sennousi Ahmat is hoofd van het Rode Kruis in Tsjaad en ziet dat vele dorpen onder water staan: “De gevolgen van de overstromingen in Tsjaad zijn hartverscheurend. Families zijn alles verloren en het aantal getroffenen zal waarschijnlijk toenemen naarmate de regen aanhoudt”, legt hij uit. “Onze prioriteit is nu het bieden van onderdak, voedsel en medische zorg, maar gezien de omvang van de ramp hebben we meer middelen nodig.”
Klimaatverandering verergert de situatie
Wetenschappers van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis geven aan dat klimaatverandering de situatie in de verschillende landen aanzienlijk heeft verergerd. Zo heeft het in Niger in tien jaar tijd niet zoveel geregend als nu. En in Tsjaad komt dit soort hevige regenval nu eens in de twee tot vijf jaar voor, terwijl dit vroeger eens in de tien jaar was.
Het Rode Kruis doet alles om te helpen
Onze hulpverleners helpen in de getroffen gebieden met het verzorgen van opvang, voedsel, medische zorg, schoon sanitair en muskietennetten aan families die door het water alles zijn verloren. Toch blijft het een race tegen de klok, omdat wegen steeds moeilijker begaanbaar worden door de overstromingen en het nog steeds veel regent.
In Kameroen bieden we jerrycans en waterzuiveringstabletten, zodat mensen schoon en veilig (drink)water hebben. Hulpverleners geven voorlichting over hygiëne om de verspreiding van ziekten te beperken. En ter preventie geven we medische middelen om cholera te kunnen behandelen, mocht dit nodig zijn.
Voorbereiden op de toekomst
Naast noodhulp richten we ons in de getroffen landen ook op hulpverlening voor de lange termijn. Door mensen de juiste handvatten te geven, kunnen ze in de toekomst beter omgaan met extreem weer en klimaatverandering. Speciale trainingen helpen hen daarbij.
Ook denken we mee bij duurzaam herstel van woningen en akkerbouwgrond, zodat mensen veiliger kunnen wonen en ze meer zeker zijn van voedsel in de toekomst.