Het regent al maandenlang in Oost-Afrika. Complete dorpen liggen onder water, huizen zijn verwoest en voedselvoorraden zijn weggespoeld. Kenia, Somalië en Tanzania hebben onder andere te maken met ernstige overstromingen. Honderden mensen zijn daarbij om het leven gekomen en vele duizenden mensen moesten noodgedwongen hun huis verlaten.
Sinds november heeft zware regenval, onder andere door weerfenomeen El Niño, verwoestende overstromingen veroorzaakt in het oosten van Afrika. El Niño is een natuurverschijnsel dat zorgt voor opwarming van het zeewater in de oostelijke Grote Oceaan. Dit heeft effect op het weer overal ter wereld en leidt in Kenia, Tanzania en Somalië tot extreem veel regenval.
Droogste periode in 40 jaar
Een paar maanden geleden hadden deze landen juist nog te maken met extreme droogte. Het was zelfs de droogste periode in veertig jaar tijd. De bodem is dus uitgedroogd en houdt geen water meer vast. Hierdoor stroomt alle regen naar laaggelegen gebieden, ontstaan er modderstromen en staan dorpen volledig onder water.
Door klimaatverandering wisselen periodes van extreme droogte en hevige regenval elkaar af. Landen in de Hoorn van Afrika worstelen met deze veranderingen van het weer. Eén van de landen die extreem veel last heeft van de gevolgen van klimaatverandering is Kenia.
Overstromingen in Kenia
Kenia wordt hard getroffen door overstromingen. Meer dan 150 mensen zijn al overleden, 76 mensen zijn als vermist opgegeven en meer dan 60.000 gezinnen hebben hun huis moeten verlaten. Zij wonen nu noodgedwongen in hoger gelegen gebieden, en sommige gezinnen zelfs in de open lucht. Ook scholen en ziekenhuizen staan onder water. Het land kampte al met een voedselcrisis als gevolg van enorme droogte, die veel landbouwgrond en vee verloren liet gaan. Deze overstromingen vergroten dat probleem, want nu zijn ook de laatste voedselvoorraden verloren gegaan.
De vrijwilligers van het Rode Kruis in Kenia helpen met het op tijd evacueren van mensen, zodat ze nog voordat hun huis is overstroomd in veiliger gebied zijn. Ook voorzien zij mensen van hygiëneproducten en delen ze voedsel en schoon drinkwater uit. Daarnaast doen onze hulpverleners er alles aan om hulp te bieden en om vermiste mensen terug te vinden en te herenigen met hun familie.
Op de vlucht voor het water
Hawa Ibrahim woont aan de Tana-rivier, de grootste rivier in Kenia. Zij vertelt aan een hulpverlener van het Rode Kruis in Kenia dat ze samen met haar kinderen moest vluchten na vier dagen heftige regen. Dankzij waarschuwingssystemen konden onze hulpverleners mensen in dit gebied oproepen om op tijd hun huis te verlaten. Hawa en haar gezin konden maar een paar spullen nemen. Een dag later stond het hele dorp onder water. Nu zoekt ze onderdak bij een van de opgezette kampen van het Rode Kruis in de provincie. Maar hier zijn weinig basisvoorzieningen of schoon water.
Hulpverlener Anthony Muchiri, van het Rode Kruis in Kenia, ziet hele dorpen die overspoeld zijn en waar bijna alle huizen onbewoonbaar zijn geworden: “Dit is het ergste dat ik ooit in mijn carrière heb gezien”.
Per boot naar veiligheid in Tanzania
Ook in Tanzania zijn de gevolgen van de overstromingen enorm. Complete dorpen liggen onder water. Meer dan 155 mensen zijn om het leven gekomen en duizenden huizen zijn verwoest. Hulpverleners van het Rode Kruis in Tanzania varen met boten door de dorpen heen om mensen naar veilige plekken te brengen. Ook zetten de hulpverleners tenten op waar mensen tijdelijk kunnen verblijven.
Het Rode Kruis helpt bij overstromingen
Bij overstromingen is medische zorg en voedselhulp snel nodig. Het Rode Kruis helpt bij overstromingen onder andere door mensen te evacueren naar een veilige plek. Door de overstromingen werken veel waterzuiveringsinstallaties niet meer. Schoon water is schaars en het Rode Kruis deelt daarom waterflessen en chlorinetabletten uit.