Word vrijwilliger Doneer

Race tegen de klok op Madagaskar: tweede cycloon in aantocht

Geplaatst op 21 februari 2022

Het Rode Kruis is bezig met een race tegen de klok op Madagaskar. Cycloon Emnati komt naar verwachting morgen aan op het eiland en kan voor een enorme ravage gaan zorgen. Extra heftig: eerder deze maand werd Madagaskar ook al geraakt door cycloon Batsirai. Het Rode Kruis helpt mensen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe storm.

Madagaskar heeft nog nauwelijks kunnen bijkomen van de vorige natuurramp. Op 6 februari trok cycloon Batsirai een spoor van vernieling door het land en veel mensen verloren hun huizen, vee en gewassen. Zo’n 140.000 mensen in het getroffen gebied zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Alsof dat nog niet genoeg is, zal het land morgen opnieuw te maken krijgen met natuurgeweld. Verwacht wordt dat cycloon Emnati met windsnelheden van 220 kilometer aan land komt.

madagaskar geraakt door cycloon Batsirai
Eerder deze maand blies cycloon Batsirai al de daken van de huizen op Madagaskar.

Voorbereiden op de storm

Het Rode Kruis helpt de bevolking om zich voor te bereiden op de nieuwe cycloon. Hulpverleners waarschuwen mensen voor de storm, brengen hen naar veilige plekken en zetten evacuatielocaties op. Ook zetten ze alvast noodhulpgoederen klaar zodat die snel uitgedeeld kunnen worden.

Door mensen voor te bereiden op zo’n cycloon, kunnen we zorgen dat er minder slachtoffers vallen en de storm minder schade aanricht. Dit zouden we niet alleen moeten doen vlak voordat een storm komt, maar ook op langere termijn, vindt Andoniaina Ratsimamanga, directeur van het Rode Kruis op Madagaskar. “Er zullen meer cyclonen komen en we moeten zorgen dat gemeenschappen goed beschermd zijn tegen toekomstige stormen, die onvermijdelijk zijn.”

rode kruis madagascar bereidt zich voor op cycloon
Hulpverleners waarschuwen mensen voor de gevaren van cyclonen.

Niet de eerste of laatste ramp

Het valt inderdaad te verwachten dat dit niet de laatste natuurramp in Madagaskar zal zijn. De eilandstaat heeft een top-tiennotering in een nogal nare lijst: het is een van de tien landen wereldwijd die het meest kwetsbaar zijn voor rampen. Oostelijke delen van Madagaskar kampen met cyclonen, terwijl zuidelijke delen vaak last hebben van enorme droogte. Hierdoor hebben zeker 1,3 miljoen mensen in het land voedselhulp nodig.

Samen voorbereid op rampen

Cyclonen, extreme droogte, overstromingen: door klimaatverandering zullen veel landen net als Madagaskar te maken krijgen met extreem weer. Als mensen daar op voorbereid zijn, kan het natuurgeweld minder ellende aanrichten. Daarom helpen we mensen om in te grijpen voordat het te laat is.

Meest recente berichten