Word vrijwilliger Doneer

Reanimeren op de sportclub: slechts helft van de sporters weet AED te vinden 

Geplaatst op 30 mei 2023

Stel je voor: je bent op de sportclub en plotseling zakt er iemand op het veld in elkaar. Weet jij de AED dan te vinden? Grote kans van niet. Slechts de helft van de sporters in Nederland weet dit maar. Bijna 20 procent weet überhaupt niet of er een AED aanwezig is. Dit blijkt uit onderzoek. 

Ieder jaar overlijden er 150 tot 200 mensen tijdens of vlak na het sporten. Dat zijn gemiddeld drie tot vier personen per week. Als er binnen 6 minuten wordt begonnen met reanimeren en met het gebruiken van een AED, is de kans op overleving het grootst. “Snelle hulp is van levensbelang”, benadrukt Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis. “Het is daarom belangrijk dat mensen op de voetbal-, tennis- of hockeyclub de AED weten te vinden.” 

Bereid om te helpen

Weten waar de AED hangt, is natuurlijk één ding. Gelukkig blijkt uit ons onderzoek dat bijna 80 procent van de sporters ook daadwerkelijk bereid is om de AED te gebruiken, ook als ze dat niet eerder hebben gedaan. Het onderzoek is gehouden onder ruim 1000 leden van verschillende sportverenigingen.

“Als je niet weet wat je bij een hartstilstand moet doen, bel dan in ieder geval meteen 1-1-2, haal de AED en start met reanimeren”, vertelt Eline. “Als je niet weet hoe je moet reanimeren, vertelt de centralist van de meldkamer je precies hoe je dat moet doen.”

Landelijke Reanimatiedag

Ongeveer 60 procent van de mensen weet hoe je moet reanimeren. Iets minder dan de helft weet dat dus niét. Om de reanimatiekennis te vergroten, organiseerde het Rode Kruis samen met Radio 10-dj Rob van Someren op zaterdag 3 juni de landelijke Reanimatiedag. Deze vijfde jubileumeditie stond volledig in het teken van sport. 

Meest recente berichten

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer
Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer