Word vrijwilliger Doneer

Reddingswerkers beschoten op Middellandse Zee terwijl ze levensreddende hulp boden

Geplaatst op 11 juli 2023

Een heftige situatie voor reddingswerkers en schipbreukelingen op de Middellandse Zee afgelopen vrijdag. De boot met hulpverleners en geredde mensen werd namelijk beschoten door de Libische kustwacht. De hulpverleners werkten voor het Rode Kruis en SOS Méditerranée en voeren op het reddingsschip de Ocean Viking, dat migranten hulp biedt als het nodig is. 

Afgelopen vrijdag kreeg de crew aan boord van de Ocean Viking een noodoproep van een kleine boot. Een groep mensen zou in gevaar zijn en had hulp nodig. De reddingsboot ging gelijk op de oproep af om de nodige hulp te bieden.

Op hoge snelheid

Nadat reddingswerkers elf mensen uit het water hadden gehaald met hun opblaasbare reddingsboten, kwam een patrouilleboot van de Libische kustwacht op hoge snelheid naar hen toe gevaren en begon te schieten. De kogels landden op minder dan honderd meter van de crew en de zojuist geredde personen, onder wie vijf alleenstaande kinderen. 

Gelukkig wist iedereen veilig de Ocean Viking te bereiken, maar mensen waren in shock door wat zij zojuist hadden meegemaakt. Reddingswerker Giannis zat op een van de opblaasbare boten die vlak bij de kustwacht voer. Hij vertelt over zijn heftige ervaring: “De golfslag die de Libische patrouilleboot veroorzaakte, was zo sterk dat ik mijn rug heb bezeerd. Terwijl hij ons achtervolgde en op ons schoot, lag de veiligheid van de crew en de geredde mensen volledig in handen van de schutter.”

Tekst gaat door onder video  

Gevaarlijke acties

Deze gebeurtenis staat helaas niet op zichzelf. Het is de derde keer dit jaar dat de Ocean Viking getroffen wordt door dit soort gevaarlijke acties tijdens een reddingsoperatie. Zowel het Rode Kruis als SOS Méditerranée roepen daarom overheden op om de veiligheid van hulpverleners te garanderen, zodat zij hun levensreddende werk kunnen doen.

Het jaar 2023 is tot nu toe een bijzonder dodelijk jaar: al 1728 mensen kwamen om het leven terwijl zij de Middellandse Zee probeerden over te steken richting Europa. Deze mensen zijn niet zomaar een nummer, maar dit zijn vaders, moeder, kinderen en geliefden die zich genoodzaakt voelen om deze extreem gevaarlijke oversteek te maken. We maken ons erg zorgen over deze mensen. Daar komen incidenten zoals die van afgelopen vrijdag bij, waardoor het voor reddingswerkers steeds gevaarlijker wordt om hun werk te doen. Als dit doorgaat, kan dat leiden tot nog meer doden. 

Hulp op de route

Om meer leed en doden te voorkomen, zijn Rode Kruis-hulpverleners op meer dan 600 vluchtroutes wereldwijd aanwezig om mensen te helpen. Bij deze hulpposten kunnen migranten eerste hulp, eten en drinken krijgen om weer op krachten te komen voordat ze de lange weg naar veiligheid vervolgen. Ook de afdeling Restoring Family Links staat klaar voor hen die zich zorgen maken over het lot en welzijn van familieleden op de vlucht.

Meest recente berichten