Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis-directeur spreekt Tweede Kamer toe: “Neem EHBO op in het onderwijs”

Geplaatst op 22 april 2021

“Jongeren kunnen levens redden.” Dat benadrukte Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik vanochtend in een toespraak in de Tweede Kamer. Van Schaik gaf een toelichting aan het parlement over het burgerinitiatief ‘EHBO in het onderwijs’. Het Rode Kruis wil dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs leren hoe zij eerste hulp kunnen verlenen. De VVD, GroenLinks, PvdA en D66 dienden een motie in om de implementatie van EHBO in het onderwijs verder te onderzoeken.

Van-Schaik
Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik

De Tweede Kamer debatteerde over EHBO in het onderwijs naar aanleiding van een burgerinitiatief. Samen met artsen, hulpverleners, Bernard Leenstra en radio-dj Rob van Someren verzamelde het Rode Kruis handtekeningen om EHBO op te nemen in het lesprogramma van middelbare scholen. Meer dan 60.000 mensen steunden het initiatief.

Levens redden

Als jongeren EHBO-vaardigheden leren op school, kunnen zij levens redden. Na een ongeval telt elke minuut en het is van cruciaal belang dat omstanders weten wat ze moeten doen. Op dit moment weet slechts een op de zes jongeren hoe te reanimeren. Als alle jongeren op school EHBO-vaardigheden te leren, dan hebben ze het zelfvertrouwen om in een noodsituatie te helpen. “Durven handelen vraagt om kennis van eerstehulpvaardigheden en het vertrouwen om die toe te passen”, aldus Van Schaik.

Van Schaik noemde het voorbeeld van de 14-jarige Ruben. Deze middelbare scholier zat op de bank toen zijn vader plotseling onwel werd. Omdat hij op school een reanimatiecursus had gehad, wist Ruben wat hij moest doen. Hij begon onmiddellijk te reanimeren en wist zo het leven van zijn vader te redden.

Investeren in de toekomst

Het kost niet veel tijd om jongeren te leren hoe ze net als Ruben kunnen handelen in een noodsituatie. Als leerlingen tijdens hun hele middelbareschoolcarrière slechts twee lessen krijgen van drie uur, dan kan dat al het verschil maken. Tijdens die lessen leren jongeren niet alleen reanimeren, maar bijvoorbeeld ook wat ze moeten doen bij brandwonden, epilepsie, bloedingen of een ernstige verslikking.

Het opnemen van EHBO in het onderwijs is bovendien een investering in de toekomst, legde Van Schaik uit: “De politiek heeft nu de kans om te voorkomen dat jongeren in een situatie terechtkomen waarin zij niet weten wat zij moeten doen. Als we nu investeren in EHBO-trainingen in het onderwijs, dan hebben we over een paar jaar een samenleving waarin iedereen weet wat hij moet doen en in staat is om een ander te helpen. Niet alleen jongeren profiteren hier de rest van hun leven van, maar heel Nederland.”

De reacties van het parlement op het betoog van Van Schaik waren positief. Ook demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) wil scholen stimuleren om EHBO-lessen aan te bieden, en wil daarbij ook aandacht besteden aan scholen die hier niet de financiële middelen voor hebben. De VVD, GroenLinks, PvdA en D66 riepen de minister in een motie op om een plan op te stellen in samenwerking met het Rode Kruis, het parlement en verschillende onderwijspartijen. Ze kregen daarbij steun van Volt en BIJ1. In het plan wordt uitgewerkt hoe EHBO-kennis het beste kan worden overgebracht in het voortgezet onderwijs. Op 11 mei wordt over de motie gestemd.

Meer over de petitie

In 2019 startte het Rode Kruis samen met partners een petitie om EHBO op te nemen in het lespakket van het voortgezet onderwijs.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?