Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis-directeur: “Migratie is geen ramp die óns overkomt”

Geplaatst op 07 oktober 2021

Migratie is niet een ramp die óns overkomt. Dat schrijft Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik vandaag in een ingezonden brief in het AD. Veel migranten hebben onder moeilijke omstandigheden moeten vluchten en daarom is het vooral een ramp voor hén. Bovendien komt migratie al eeuwen voor en is ook niet per se illegaal. Daarom is het belangrijk dat we niet over migratie praten alsof het een bedreiging voor ons is, en dat we zorgen dat migreren veilig kan.

‘Ramp’, ‘probleem’, ‘illegaal’: het zijn stevige woorden waarmee we vaak over migratie praten. Maar op die manier vergeten we dat we het over mensen hebben, en dat die vaak van alles hebben moeten doorstaan. Denk aan oorlog, honger of natuurrampen. “Wanneer mensen huis en haard moeten verlaten omdat ze hun leven niet zeker zijn, is dat vooral een ramp voor hén”, schrijft Van Schaik.

Die ramp wordt nog groter doordat vluchten vaak enorm gevaarlijk is. Bijvoorbeeld via de Middellandse Zee, waar dit jaar al achthonderd mensen omkwamen tijdens de overtocht. Daarom is het ook belangrijk dat we zorgen dat migreren veilig kan. Van Schaik: “Waarom moeten zoveel mensen een onnodig gevaarlijke reis ondernemen om bescherming te vinden?”

We roepen het nieuwe kabinet dan ook op om te zorgen dat er betere vluchtroutes naar Europa komen, zodat migreren veiliger kan. Lees de volledige oproep in het AD.

Foto boven: Flavio Gasperini / SOS Mediterranee

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?