Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis helpt bij vaccineren tegen coronavirus

Geplaatst op 06 april 2021

Het Rode Kruis helpt vanaf vandaag bij het vaccineren tegen het coronavirus. We ondersteunen de GGD bij het prikken in de regio’s Haaglanden en Hollands-Midden. Daarnaast zijn in zes regio’s EHBO’ers van het Rode Kruis actief. Zij staan bijvoorbeeld klaar om te helpen als iemand een flauwte of een paniekaanval krijgt.

“U mag uw arm slap laten hangen, dan ga ik daar een injectie in geven.” Erna Peters plaatst zorgvuldig de naald op de arm van haar patiënt. Voorzichtig duwt ze de kop van de spuit naar binnen en de vloeistof verdwijnt in de arm. “Gaat het?”, vraagt Erna. “Jahoor, ik voel helemaal niets,” zegt haar patiënt vrolijk.

Erna is een van de vierhonderd hulpverleners van het Rode Kruis die vanaf vandaag de GGD ondersteunen bij het vaccineren tegen het coronavirus in Haaglanden en Hollands-Midden. Ze is verpleegkundige en heeft voor de COVID-vaccinaties een aanvullende cursus gevolgd.

Het Rode Kruis heeft speciaal voor het vaccinatieprogramma personeel geworven dat kan helpen bij het prikken. Het gaat om mensen met een medische achtergrond. Zij moeten de GGD helpen om het vaccinatieprogramma soepel te laten verlopen. Op dit moment helpen de prikkers van het Rode Kruis in de regio’s Haaglanden en Hollands-Midden.

Erna is verpleegkundige en helpt namens het Rode Kruis bij het vaccineren tegen het coronavirus.

Hulp van EHBO’ers

Daarnaast zet het Rode Kruis sinds vorige week EHBO’ers in op de vaccinatielocaties. Zij komen in actie als mensen bijvoorbeeld een flauwte, allergische reactie of paniekaanval krijgen.

Het is de bedoeling dat mensen na een vaccinatie een kwartier op de priklocatie blijven. Als ze door het vaccin een allergische reactie krijgen, kunnen ze direct worden geholpen. De EHBO’ers van het Rode Kruis houden in de gaten of mensen zich goed voelen en staan klaar om te helpen in het geval dat iemand onwel wordt.

De prikkers van het Rode Kruis worden op dit moment in twee regio’s ingezet, de EHBO’ers zijn in zes regio’s actief. Die hulp wordt binnenkort mogelijk nog verder uitgebreid, vertelt Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis. Zo lopen er gesprekken verschillende regio’s over de inzet van hulpverleners. “We zijn als Rode Kruis echt een partner van de GGD als het gaat om vaccineren,” aldus Van den Berg.

EHBO’ers van het Rode Kruis staan klaar om te helpen als iemand onwel wordt.

In actie tijdens de coronacrisis

Het Rode Kruis helpt in Nederland tijdens de coronacrisis. Niet alleen helpen we de GGD’en bij het vaccineren, testen en het bron- en contactonderzoek, ook ondersteunen we zorginstellingen die door de coronacrisis extra hulp nodig hebben. Daarnaast staan we klaar voor mensen die in deze tijd extra kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld door voedselhulp te geven en een luisterend oor te bieden via de Rode Kruis Hulplijn.

Wil je meer weten over Corona?