Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers natuurgeweld

Geplaatst op 13 november 2020

Het Rode Kruis opent gironummer 6868 voor slachtoffers van natuurgeweld. Het afgelopen halfjaar zijn tientallen miljoenen mensen wereldwijd getroffen door verwoestende natuurrampen. In Midden-Amerika liet orkaan Eta een spoor van vernieling achter, in Vietnam en in Soedan kampt de bevolking met enorme overstromingen en de Filipijnen worden geteisterd door zware tyfoons. Een grootschalige noodhulpoperatie is nodig om de slachtoffers te helpen. Deze komt bovenop de coronahulp die het Rode Kruis wereldwijd al verleent. Het Rode Kruis heeft zo’n € 70 miljoen nodig om de slachtoffers van natuurrampen te helpen.

Tropische stormen richten verwoesting aan

In Midden-Amerika zijn ruim 2,5 miljoen mensen afgelopen maanden getroffen door orkaan Eta. De tropische storm liet een spoor van verwoestingen na in onder andere Honduras, Nicaragua en Guatemala. In Honduras zijn hele gemeenschappen hun huis kwijtgeraakt en zij hebben geen schoon drinkwater. Bovendien worden nieuwe stormen in Midden-Amerika verwacht.

Het Rode Kruis heeft 98 ton aan hulpgoederen gestuurd. De slachtoffers kregen onder andere dekzeilen, toiletspullen, jerrycans, schoonmaakartikelen, keukengerei en muskietennetten. In totaal is € 18,5 miljoen nodig om hulp te verlenen in de drie getroffen landen. De hulpoperatie zal minstens anderhalf jaar duren.

Hulpverleners komen in actie na orkaan Eta.

Ook andere delen van de wereld worden hard geraakt door tropische stormen. Zo raasde tyfoon Goni over de Filipijnen. In verschillende gebieden werd bijna 90% van de huizen verwoest, bijvoorbeeld in Virac op het eiland Catanduanes. De afgelopen dagen werden de bewoners van de Filipijnen opnieuw geraakt door nieuwe tyfoon Vamco, die nogmaals zorgde voor extreme regenval en wind. Dit is al de 21ste tyfoon die het land dit jaar raakt.

Ravage door overstromingen

In Vietnam heeft de bevolking te maken met de twaalfde grote storm van dit jaar. Hele delen van het land staan onder water. Dit weekend wordt opnieuw een grote storm verwacht. Ook Soedan kampt met de naweeën van enorme overstromingen door extreme regenval. Het was de ergste overstroming in 30 jaar en er vielen 120 doden.

“Dit zijn rampen waar we in Nederland in deze coronatijd misschien niet veel over hebben gehoord, maar de schade is enorm”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. “Tegelijkertijd hebben we in al deze landen te maken met de coronapandemie, het Rode Kruis verleent dus al coronahulp. Dit is een ramp op een ramp, er wordt veel gevraagd van de bevolking, maar ook van de hulpverleners van het Rode Kruis in deze tijden.”

Grote delen van Vietnam staan onder water.

Meer hulp nodig

Meer hulp is wereldwijd nodig. Om ziekten te voorkomen, is het van belang dat mensen zo snel mogelijk toegang krijgen tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook moeten huizen worden gerepareerd. Deze rampen hebben naast de zichtbare schade ook gezorgd voor veel psychisch leed. Daarom verzorgt het Rode Kruis ook psychosociale hulp.

Om te zorgen dat het Rode Kruis de getroffenen van natuurgeweld ook tijdens deze pandemie kan helpen, is er geld nodig. Daarom heeft het Rode Kruis giro 6868 geopend. De opbrengsten van de actie gaan naar de slachtoffers van natuurrampen wereldwijd.

Het Rode Kruis in Nicaragua helpt na orkaan Eta.

Het Rode Kruis komt in actie

Regen en wind hebben het leven van miljoenen mensen wereldwijd volledig op zijn kop gezet. Het Rode Kruis komt in actie om hen te helpen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?