Word vrijwilliger Doneer

Ruben (14) reanimeerde zijn eigen vader: “Ik dacht niets, ik deed het gewoon”

Geplaatst op 19 mei 2021

“We zaten naast elkaar op de bank toen mijn vaders hoofd ineens naar achter viel”, herinnert Ruben zich. Even daarvoor was hij met zijn vader bezig geweest met de treinbaan op zolder. Toen zijn oom en tante op visite kwamen, leek dat een mooi moment voor een koffiepauze. Ze zaten nog maar net, toen vader Ron (61) duizelig werd. De kop koffie gleed uit zijn hand en hij zakte in elkaar.

Ruben: “Eerst dacht ik nog dat hij een grapje maakte. Maar toen mijn moeder hem in zijn gezicht sloeg en hij niet reageerde, wist ik dat het mis was.” Terwijl zijn tante 112 belde, aarzelde Ruben geen moment. Hij ondernam direct actie en begon met het reanimeren van zijn vader. “Ik dacht op dat moment helemaal niks, ik deed het gewoon.” Ruben ging aan de slag en de hulpcentrale gaf hem aanwijzingen over de telefoon. Zo redde een jongen die op dat moment 13 jaar was, het leven van zijn eigen vader.

Geleerd op school

Ruben wist wat hij moest doen omdat hij in groep 8 had geleerd hoe reanimeren werkt. “Het was een cursus die onze juf zelf gaf. Op dat moment vond ik het niet bijzonder, het was gewoon school en wel grappig om op zo’n pop te oefenen. Je verwacht niet dat je zoiets ooit echt zelf nodig hebt. En om het uiteindelijk te doen, is echt niet zo een nachtmerrie hoor. Het voelt ook niet leuk of interessant. Het is achteraf wel heftig, maar ik doe dit liever dan dat ik mijn vader zie sterven.”

Tranen

Gelukkig liep het allemaal goed af. Burgerhulpverleners, de brandweer, de politie en ambulancemedewerkers namen het reanimeren van Ruben over na die beslissende eerste minuten. Ron zelf heeft van dit alles weinig meegekregen. “Ik weet dat ik een slok van mijn koffie nam en heel erg duizelig werd. Ik dacht nog: ‘Ik hoop dat het zo weer over is.’ Als je dan achteraf hoort wat er gebeurd is, dan ben je ontzettend blij en dankbaar. Ruben wist wat hij moest doen én durfde te handelen.”

Ruben vindt dat een stuk van de eer zeker ook bij zijn juf hoort, die op eigen initiatief de cursus gaf. “De juf die mij dit leerde, woont hier in de wijk. Toen ik haar het verhaal vertelde, stond ze in tranen te luisteren. Ik heb haar natuurlijk heel erg bedankt.”

Ruben poseert met vader Ron en zijn getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds.

Fietsen, zwemmen, EHBO

Rubens heldenactie heeft veel aandacht gekregen in de media. Hij kreeg zelfs een loffelijk getuigschrift van de stichting Carnegie Heldenfonds en een bezoek van de burgemeester. Een mooi gevolg van een nare aanleiding, vindt vader Ron. “Je leert als kind fietsen, zwemmen, rekenen en lezen. Maar EHBO hoort daar net zo goed bij. Je redt er mensenlevens mee. Ons verhaal laat dat wel heel duidelijk zien. Daarom vinden we het zo belangrijk dat alle scholen EHBO-lessen gaan geven. Het zijn levensreddende lessen.”

Doe mee met de Somertijd Reanimatiedag!

Wil jij ook de basis van reanimeren leren? Geef je dan nu op om deel te nemen aan de Somertijd Reanimatiedag! Op 5 juni vragen Radio 10-dj Rob van Someren en het Rode Kruis samen aandacht voor reanimeren. Zes gezinnen krijgen die dag een gratis reanimatieworkshop van een EHBO-instructeur! Lees meer en geef je op!

Foto boven: Maranke Pater, Foto midden: Cees Wouda

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?