Word vrijwilliger Doneer

Syriërs lijden onder escalerend geweld

Geplaatst op 07 februari 2020

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over het toenemende geweld in het noordwesten van Syrië. De bevolking slaat massaal op de vlucht of zit vast tussen de gevechten. 

Afgelopen week laaide het geweld op aan de westelijke rand van de stad Aleppo, op het omringende platteland en in de regio Idlib. De impact van het geweld op burgers is verwoestend: er vallen dodelijke slachtoffers, mensen raken gewond, en in de eerste vijf weken van het jaar sloegen al 250.000 mensen op de vlucht.

Humanitair oorlogsrecht

Veel Syriërs zitten klem tussen de gewelddadigheden en kunnen geen veilige plek vinden. In Idlib zitten de opvangcentra vol. Hulpverleners kunnen de vraag naar hulp steeds minder goed aan. Als hoeder van het humanitair oorlogsrecht roept het Rode Kruis de strijdende partijen op om burgers te sparen en te voorkomen dat medische faciliteiten worden geraakt.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis helpt in Idlib en Aleppo met eerste hulp en ondersteunt ziekenhuizen in de regio. Ook zijn er in de westelijke regio van Aleppo drie mobiele klinieken ingezet om mensen die gevlucht zijn uit Idlib medische hulp te verlenen. In de stad Idlib verzorgde het Rode Kruis de afgelopen maanden 10.000 maaltijden per dag voor ontheemden.

Overvolle opvangplekken

Het Rode Kruis ziet dat mensen moeten slapen in overvolle opvangplekken. Voor sommigen is geen plaats, zij moeten dagen slapen in de buitenlucht. In de nacht daalt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt. “Er zijn mensen die al voor de vierde of vijfde keer moeten vluchten”, aldus Lorenzo Redalie, hoofd van het Rode Kruis in Aleppo. “Ze kunnen geen veilige plek meer vinden en slapen in de buitenlucht in de kou, ze hebben geen voedsel voor hun kinderen en hebben medische hulp nodig.”

Kinderen niet naar school

In sommige delen van Idlib is elektriciteit een probleem, ook is er een tekort aan brandstof. Door deze situatie is het nauwelijks mogelijk om plekken te verwarmen. Het publieke leven ligt stil, sinds april kunnen ziekenhuizen niet meer alle zorg bieden en zijn scholen aan beide zijden van de frontlinie niet meer open. De 250.000 scholieren in de regio kunnen niet meer naar school.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?