Word vrijwilliger Doneer

7 tips om je voor te bereiden op een quarantaine

Geplaatst op 16 december 2020

Tring: je telefoon gaat. “Goedendag, u spreekt met de GGD. U hebt onlangs nauw contact gehad met iemand die besmet is met het coronavirus. We moeten u helaas adviseren om per direct in quarantaine te gaan.” Ook jou kan het gebeuren dat je plotseling in quarantaine moet. Dan is het wel zo handig als je hierop voorbereid bent. Zeven tips om je voor te bereiden op een quarantaine.

Eerst even dit: waarom zou je je voorbereiden op een quarantaine?

Als de GGD of een bekende vertelt dat je in nauw contact bent geweest met een drager van het coronavirus, dan is het aan te raden om jezelf direct af te zonderen. Dit geldt natuurlijk ook als je zelf klachten krijgt die lijken op COVID-19.

In beide gevallen is het niet de bedoeling dat je nog snel een laatste boodschap doet of even bij de buurvrouw op de koffie gaat. Je bent immers mogelijk besmet en kunt dus anderen aansteken. Je beschermt je omgeving het beste door direct thuis te blijven.

Maar zomaar ineens aan huis gekluisterd zijn, dat kan best ingrijpend zijn. Hoe doe je dat met werk, boodschappen of je medicijnen? Met onze tips zorg je al van tevoren dat dit geregeld is. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als je plotseling in quarantaine moet.

1. Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt

Zorg dat je tijdens de coronacrisis altijd beschikt over een voorraad levensmiddelen waarmee je het vijf tot tien dagen kunt uithouden. Zorg in ieder geval voor:

  • voldoende eten, drinken en andere levensmiddelen
  • genoeg medicijnen
Zorg dat je voldoende voedsel en medicijnen in huis hebt.

2. Bedenk wie je op de hoogte moet stellen

Maak alvast een lijstje van mensen die moeten weten dat je in quarantaine zit. Zo zorg je dat mensen je niet verwachten, en dat niemand per ongeluk bij je op de stoep staat. Denk bijvoorbeeld aan:

  • werk
  • de kinderopvang
  • familie, vrienden en kennissen

3. Zorg dat je iemand kunt benaderen voor hulp

Ondanks je goede voorbereiding kan het gebeuren dat je toch hulp nodig hebt tijdens je quarantaine. Bijvoorbeeld omdat je extra boodschappen nodig hebt, je medicijnen op zijn of omdat je erg ziek wordt.

Maak een lijstje met taken waarbij je hulp nodig kunt hebben, en bedenk wie je daarvoor kunt benaderen. Kom je er niet uit, of is er niemand om je te helpen? Dan kun je tijdens je quarantaine ook altijd contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn.

Bedenk wie je kunt benaderen als je hulp nodig hebt.

4. Weet wat je moet doen als je medische hulp nodig hebt

Het kan gebeuren dat je behoorlijk ziek wordt tijdens je quarantaine. Weet jij wat je dan moet doen? Weet je hoe je je huisarts kunt bereiken, en wat de regels rondom COVID-19 zijn bij je arts? Zoek dit alvast uit en zorg dat je de juiste telefoonnummers bij de hand hebt voor het geval het nodig is.

5. Zorg dat je iets te doen hebt

We kunnen behoorlijk lamlendig worden als we dagenlang binnen moeten zitten. Als je gezondheid het toelaat, helpt het om actief te blijven. Vraag je alvast af wat je zou kunnen doen om thuis bezig te blijven, en of je daar nog iets voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • werk
  • sport en beweging
  • hobby’s en ontspanning

Je vindt hier alvast wat ideeën om je bezig te houden en je leest ook hoe je zorgt dat je lekker in je vel blijft zitten.

Zorg dat je bezig blijft tijdens een quarantaine.

6. Blijf in contact met anderen

Om de moed erin te houden, is het belangrijk om met anderen in contact te blijven. Weet je nog niet hoe je online contact kunt houden, of hoe je kunt videobellen? Vraag dan iemand om dit alvast eens aan je uit te leggen, zodat je het tijdens een quarantaine zelf kan.

Weet je even niet wie je kunt bellen, en heb je een luisterend oor nodig? De medewerkers van de Rode Kruis Hulplijn staan voor je klaar. Ze zijn bereikbaar op doordeweekse dagen van 9.00 tot 17.00 uur via 070 – 44 55 888.

Zorg dat je met anderen in contact kunt blijven, en dat je weet hoe je medische hulp kunt inschakelen. 

7. Let op elkaar

Ook veel ouderen en kwetsbare personen moeten tijdens de coronacrisis plotseling in quarantaine. Dit kan heel ingrijpend zijn. Heb jij ouderen of andere kwetsbare mensen in je omgeving? Controleer dan ook eens of zij goed voorbereid zijn op een quarantaine. Zo zorgen we samen dat iedereen de coronatijd zo goed mogelijk doorkomt.

Meer tips rondom het coronavirus

Weet jij hoe jij het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk houdt? En hoe je op de juiste manier een mondkapje draagt? Lees onze tips rondom het coronavirus.

Wil je meer weten over Corona?