Word vrijwilliger Doneer

Twitter gaat los over hulpactie tegen het nieuwe coronavirus. Dit is onze reactie.

Geplaatst op 19 februari 2020

‘Dit moet door regeringen aangepakt worden, ‘het Rode Kruis heeft niet eens mensen in China’ en ‘jullie hebben al genoeg geld op de plank liggen’. Een paar voorbeelden van reacties die we kregen na het openen van ons gironummer. Zijn deze opmerkingen terecht en wat gebeurt er met de donaties? In dit artikel leggen we het uit.

Openen gironummer absurd?

De uitbraak van het nieuwe coronavirus is door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een internationale noodsituatie. Het Rode Kruis heeft 13 miljoen vrijwilligers die actief zijn in 192 landen. Een gigantisch netwerk dus.

Deze hulpverleners kunnen worden ingezet voor voorlichting over hygiëne, vervoeren van zieke patiënten, psychosociale hulp en het uitdelen van hulpgoederen. Als Rode Kruis vinden we het belangrijk om deze hulp te verlenen, zodat er zo min mogelijk slachtoffers vallen.

Geen hulpverleners Rode Kruis in China?

Het Rode Kruis in China heeft 1.8 miljoen vrijwilligers in het land. Vanaf het begin van de uitbraak worden zij ingezet om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het Rode Kruis gaat zorgvuldig om met het geld dat mensen doneren. Dit vinden we belangrijk voor de mensen die hulp nodig hebben én voor de mensen die het Rode Kruis steunen. Het geld dat gedoneerd wordt voor hulpacties komt daadwerkelijk ten goede van deze hulpacties. Ook publiceren we op de website na een hulpactie wat er voor hulp en hoeveel hulp er geboden is met het gedoneerde geld.

Geld helemaal niet nodig?

Als Rode Kruis wachten we niet op donaties voordat we aan het werk gaan. Na een ramp telt iedere minuut en zetten we ons direct in zodat we zoveel mogelijk mensen in nood te kunnen helpen. Daarom heeft het Rode Kruis reserves nodig.

Als iemand geld aan ons doneert voor een specifieke ramp, dan gaat dat geld naar die hulp. In eerste instantie zorgen we voor directe hulp, zoals het uitdelen van voedsel, water of hulpgoederen.

Maar vaak hebben getroffen mensen niet alleen vlak na een ramp hulp nodig. Denk bijvoorbeeld aan hulp tijdens de wederopbouwfase na een orkaan of aardbeving. Hulpverleners blijven daarom vaak meerdere jaren actief in het getroffen gebied.

Terwijl hulpverleners direct na de ramp al hulp verlenen met het gedoneerde geld, staat er tegelijkertijd dus ook een deel van het geld tijdelijk op onze rekening voor de hulpverlening lange termijn. Dit geld komt altijd ten goede aan de mensen in nood.

En zoals elke organisatie of elk bedrijf, heeft ook het Rode Kruis reserves nodig om de bedrijfsvoering voor enige tijd te kunnen garanderen.

Gaan donaties naar de directeur?

Het geld dat wordt gedoneerd op het gironummer gaat naar de hulpverlening tegen het coronavirus. Dit geld gaat niet naar het salaris van de directeur. Zie hier meer over het salaris van de directeur.

Wereldwijd in actie tegen het coronavirus

Hulpverleners van het Rode Kruis werken de klok rond om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen in landen waar de gezondheidszorg al overbelast is, verdienen extra aandacht. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal. In totaal is er 30 miljoen euro nodig om de hulp wereldwijd op te schalen.Lees meer over de strijd tegen het coronavirus

Wil je meer weten over Corona?