Word vrijwilliger Doneer

Update: zeker 13.000 zieken bij overstromingen Bangladesh

Geplaatst op 05 september 2017

In Nepal, India en Bangladesh ontwrichten overstromingen de levens van 41 miljoen mensen. Zeker 1500 mensen zijn omgekomen. Op veel plekken zakt het water nu, maar overlevenden zijn nog lang niet van de ellende af.

In één minuut bijgepraat over de overstromingen in Zuid-Azië? Bekijk onze uitlegvideo:

Watergebonden ziektes rukken op

Op veel plekken in Nepal, India en Bangladesh lijkt het water te zakken. Goed nieuws, zou je denken.

Maar voor veel mensen beginnen de problemen pas net. Voedsel is weggestroomd of verrot. Oogsten zijn verpest en vee is meegenomen door het water. Huizen zijn verwoest en hele dorpen zijn weggevaagd.

En dan zijn er nog de medische risico’s. Alleen al in Bangladesh kampen 13.000 mensen met watergedragen ziektes zoals diarree, malaria en dengue. 20 medische teams van het Rode Kruis trekken door het land, maar kunnen nooit alle zieken bereiken.

Bron: IFRC. Boeren proberen hun graan te drogen in Jhapa District, Nepal. Het meeste ervan is al verpest.

Grootste overstromingen in decennia

Je bent misschien niet gelijk onder de indruk van overstromingen in landen als Bangladesh. Dat gebeurt toch voortdurend? En inderdaad, Bangladesh kampt elk jaar met wateroverlast.

Maar dit jaar is een geval apart. Aanhoudende regen zorgt in Nepal en India al maanden voor overlast. Dat water stroomt nu richting de delta van Bangladesh, waar het ook niet stopt met regenen. De helft van het land staat nu onder water. Op sommige plekken stromen rivieren bijna een meter boven het gevaarlijke niveau.

Daarmee horen deze overstromingen tot de grootste die het gebied ooit heeft gezien. Alleen al in Bangladesh zijn meer dan 650.000 huizen verwoest. Elk uur overstromen er meer dorpen. Miljoenen mensen leven noodgewdongen op de kleine stukjes droge grond die ze nog kunnen vinden.

Levensvernietigende ramp

De overstromingen zijn levensvernietigend voor mensen als Beauty Beowa (25). In 2015 verliest ze haar man. Ze blijft alleen achter met twee kinderen.

Haar koeien zijn haar belangrijkste inkomstenbron, maar het water nam al haar vee mee. “Hoe moet ik mijn kinderen nu voeden?”

Bron: IFRC / Raqibul Alam. Mensen als Beauty Beowa (25) zijn alle middelen kwijt om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Hulp nodig

In de getroffen gebieden zijn meer dan 2600 Rode Kruis-vrijwilligers aan het werk om meer doden te voorkomen. Door vervuild water verspreiden ziektes als diarree en malaria zich snel. Schoon water is daarom onmisbaar. Slachtoffers krijgen ook eten en materiaal om een tijdelijk onderdak in elkaar te zetten.

Meest recente berichten