Word vrijwilliger Doneer

Video: ‘De Stille Voedselramp’ schijnt licht op de realiteit van voedselnood

Geplaatst op 10 augustus 2023

Lege koelkasten, geldstress en onmogelijke keuzes: het is de dagelijkse realiteit voor vele mensen in Nederland die in voedselnood leven. Hoewel het om honderdduizenden mensen gaat, is het toch een wereld die niet zichtbaar is. De documentaire ‘De Stille Voedselramp’ vertelt het realistische verhaal van mensen in voedselnood.

De nood van dichtbij

Een van de mensen die helaas heel goed weet hoe het is om in voedselnood te leven is Gloria. In de documentaire vertelt zij hoe ze in deze situatie is gekomen en dat ze het erg lastig vond om dit te accepteren. Gloria is niet de enige die de wereld van voedseltekorten van dichtbij kent. Steeds meer Nederlanders komen in de financiële knel door torenhoge energieprijzen en stijgende kosten van boodschappen.

Meer voedselarmoede

De combinatie van oplopende kosten en beperkte financiële mogelijkheden heeft ertoe geleid dat er een groep Nederlanders is die niet weet wanneer hun volgende maaltijd is. Zo maakt 28% van de mensen in Nederland zich weleens zorgen of ze voldoende geld hebben voor eten. Deze groep zal naar verwachting alleen maar groter worden, vooral wanneer in 2024 bepaalde steunmaatregelen komen te vervallen, zoals koopkrachtregelingen en energiecompensatie.

Samen sterk

Gelukkig gaat het met Gloria steeds beter nadat ze haar situatie accepteerde. En om ervoor anderen te zijn heeft ze een eigen initiatief opgericht en helpt ze nu mensen in haar wijk die ook de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Door onder andere Rode Kruis-boodschappenkaarten uit te delen verlicht ze een beetje de zorgen van haar stadsgenoten.

Voedselarmoede bespreekbaar maken

De documentaire ’De Stille Voedselramp’ roept op tot het bespreekbaar maken van voedselarmoede in Nederland. Laat het een begin zijn om samen te werken aan bewustwording, begrip en verandering. Om samen te bouwen aan een samenleving waarin niemand onzichtbaar blijft en iedereen de kans krijgt op een betere toekomst.

Deze documentaire is gemaakt in samenwerking met studenten van de Dutch Filmers Academy.

Helaas zijn er in Nederland heel veel mensen die, net als Gloria, in voedselnood leven. Het Rode Kruis helpt mensen die geen toegang hebben tot reguliere hulp of geen reguliere hulp dúrven aan te nemen. Dit doen we onder andere door boodschappenkaarten uit te delen via lokale initiatieven.

Meest recente berichten