Word vrijwilliger Doneer

Vijf veelgestelde vragen over je donatie aan Beiroet

Geplaatst op 12 augustus 2020

Je hebt op televisie de verschrikkelijke beelden gezien van de explosie in Libanon. Mensen zijn gewond, hulpverleners zoeken met man en macht naar slachtoffers onder het puin en honderdduizenden mensen hebben plotseling geen dak meer boven het hoofd. Je wilt graag iets doen en overweegt een donatie aan Giro 555, maar hoe weet je dat jouw geld goed terecht komt? In dit artikel vind je antwoord op de meestgestelde vragen over donaties aan Beiroet.

1. Wereldwijd hebben veel mensen hulp nodig, waarom zou ik iets doneren voor deze ramp?

In Beiroet heeft een verschrikkelijke explosie plaatsgevonden die veel slachtoffers heeft gemaakt. Niet alleen hebben mensen het leven verloren en zijn meer dan 5.000 mensen gewond geraakt, ook zijn ruim 300.000 mensen plotseling dakloos geworden.

Daarnaast is er veel schade in de stad. Gebouwen zijn ingestort en overal ligt puin. De hele haven en de bijbehorende infrastructuur van Beiroet is vernietigd. Ook zijn ziekenhuizen getroffen.

Deze ramp komt bovenop andere problemen. Zo was er al hyperinflatie en was voedselschaarste ontstaan door de corona-lockdowns. Ruim 80% van alle graanvoorraad was opgeslagen in silo’s die vernietigd zijn in de explosie. Alles bij elkaar is dit een ramp van ongekende omvang en daarom is hulp hard nodig.

2. Waar wordt mijn geld aan besteed?

Het geld dat nu binnenkomt, wordt uitgegeven aan noodhulp. Voorbeelden van noodhulp zijn medische zorg, voedsel, medicijnen, drinkwater, het opsporen van slachtoffers en het verzorgen van onderdak. De getroffenen worden ook financieel ondersteund en met psychosociale hulp. Voor al deze hulp zijn vele tientallen miljoenen euro’s nodig.

3. Naar welke organisatie gaat mijn donatie?

Als een uitzonderlijke ramp plaatsvindt, werken elf hulporganisaties in Nederland samen om geld op te halen voor de slachtoffers. Dit doen we via Giro 555. Door samen te werken blijven de campagnekosten laag, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.

Alle donaties worden verzameld op één rekening. Een klein deel van het geld wordt besteed aan de kosten van de actie, de rest wordt verdeeld onder de elf hulporganisaties via een speciale verdeelsleutel. Deze organisaties gebruiken het geld vervolgens om hulp te bieden aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Ze helpen zelf in Libanon, of via hun lokale partners.

Deze hulporganisaties zijn aangesloten bij Giro 555: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF,  Plan International Nederland, Terre des Hommes, World Vision en natuurlijk het Nederlandse Rode Kruis.

4. Hoe zorgen jullie dat het geld niet in handen komt van bijvoorbeeld corrupte politici?

De samenwerkende hulporganisaties besteden het geld zelf direct of via lokale partnerorganisaties die zijn gescreend. Er is dus geen tussenkomst van politici. De organisaties achter Giro 555 zijn neutrale organisaties die aan alle slachtoffers hulp verlenen, ongeacht politieke voorkeur, afkomst, religie, enzovoort.

5. Ik heb vorige week al een donatie aan het Rode Kruis gedaan, waar gaat dat geld naartoe?

Op 5 augustus heeft het Rode Kruis een gironummer opengesteld voor onze hulp aan Beiroet. Alle donaties die zijn gedaan op 5 en 6 augustus, gaan naar de hulpverlening van het Rode Kruis in Libanon.

Sinds 7 augustus hebben de samenwerkende hulporganisaties een gezamenlijke actie voor Libanon. Sinds die dag gaan alle donaties naar deze gezamenlijke actie.

Update 1 november 2020

Het Rode Kruis biedt in Beiroet onder andere opvang, voedsel, water en medische zorg. Lees meer over onze hulp via de button hieronder.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

extreem weer Rode Kruis

Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

24 mei 2024

Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

Lees meer