Word vrijwilliger Doneer

‘Voorkom verspreiding corona in kwetsbare gebieden’

Geplaatst op 08 april 2020

Het Rode Kruis roept staten en humanitaire organisaties op om alles op alles te zetten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “De coronacrisis groeit snel uit tot de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog. De pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen”, zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. 

“Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis. Persoonlijk en professioneel.”

Vooral in conflictgebieden, sloppenwijken en andere plekken waar verspreiding van het virus extra moeilijk te beheersen is,  moet er alles aan gedaan worden om verspreiding tegen te gaan.

Verwoeste ziekenhuizen

Als dat niet gebeurt, vreest het Rode Kruis voor het lot van de meest kwetsbaren ter wereld. “We zien in Nederland en andere Europese landen wat het coronavirus aanricht op plekken met een kwalitatief goede gezondheidszorg,”, zegt Frido Herinckx, die voor het Internationale Rode Kruis de wereldwijde hulpverlening coördineert.

“Het is niet voor te stellen wat er gebeurt als het virus ook voet aan de grond krijgt in gebieden waar de ziekenhuizen al jaren geleden verwoest zijn en waar zelfs de basale dingen zoals schoon water en zeep niet voorhanden zijn. Laat staan intensive care-bedden en beademingsapparatuur.”

Afstand nemen onmogelijk

Landen waar de gezondheidszorg is uitgeput door jaren van conflict zijn onder meer Syrië, Jemen, Afghanistan, Zuid-Soedan en Mali. Het Rode Kruis heeft in sommige conflictgebieden als enige hulporganisatie toegang om te helpen.

Ook vluchtelingenkampen, sloppenwijken en detentiecentra baren het Rode Kruis grote zorgen. Fysiek afstand nemen is simpelweg onmogelijk, hygiënevoorzieningen zijn nauwelijks aanwezig.

Snel handelen

Wereldwijd heeft het Rode Kruis 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding van het virus te voorkomen.

Herinckx: “Omdat het zo onvoorspelbaar is waar het virus het eerst de kop opsteekt, is het belangrijk dat we zo snel mogelijk kunnen handelen. Want is er over twee maanden een uitbraak in Syrië, Zuid-Soedan of Jemen? Of overal tegelijk? We weten het niet, maar wat we wel weten: áls het gebeurt, moeten we zo snel mogelijk in actie komen om het virus in toom te houden en een catastrofe onder de meest kwetsbaren te voorkomen.”

Gironummer

Het Rode Kruis biedt hulp tijdens de coronacrisis in 153 landen, waaronder Nederland.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?