Word vrijwilliger Doneer

Zeven veelgestelde vragen over Oekraïne beantwoord

Laatste update: 17 mei 2022
Geplaatst op 03 maart 2022

Wat doet het Rode Kruis om mensen uit Oekraïne te helpen? En wat kun je zelf doen? Antwoord op zeven veelgestelde vragen.

1. Hoe helpt het Rode Kruis de mensen in Oekraïne? 
Onze hulpverleners in Oekraïne staan dag en nacht klaar om te helpen. Een greep uit de dingen die zij doen:

● Eerste hulp verlenen op plekken waar mensen geen goede toegang hebben tot de gezondheidszorg
● Medische hulpgoederen leveren aan ziekenhuizen en gezondheidscentra
● Simkaarten uitdelen, zodat mensen op de vlucht beter contact met hun dierbaren kunnen houden
Mensen evacueren uit plekken waar veel beschietingen plaatsvinden
● Eten, drinken en hygiëneproducten uitdelen

In het uitgebreide overzicht van onze hulp lees je wat we nog meer allemaal doen.

2. Helpt het Rode Kruis ook in de aangrenzende landen?
Onze hulpverleners staan momenteel bijvoorbeeld paraat in Slowakije, Polen, Hongarije, Roemenië, Rusland, Kroatië, Moldavië en Litouwen. Bij binnenkomst in deze landen krijgen de mensen uit Oekraïne eten, drinken en toiletspullen. Ook zorgen we voor tijdelijk onderdak en voor medische en psychosociale hulp. In Moldavië heeft het Rode Kruis een opvangcentrum ingericht waar ruim 800 mensen terecht kunnen. Onze hulpverleners helpen in de opvangcentra ook met het contact leggen met familieleden van de mensen die op de vlucht zijn. Veel zijn het contact met hun dierbaren onderweg verloren.

3. Kan het Rode Kruis, gezien de onveilige situatie, in Oekraïne blijven?
Daar doen we wel ons best voor! We werken zoveel mogelijk met lokale hulpverleners. Zij zijn zelf ook getroffen door het conflict, maar zetten desalniettemin alles op alles om andere mensen te blijven voorzien van humanitaire hulp. Daarbij is het wel belangrijk dat hulpverleners veilig hun werk kunnen blijven doen. In dit overzicht lees je wat we doen in Oekraïne.

4. Ik wil graag helpen als vrijwilliger in Oekraïne, kan dat?
Nee, vanuit het Rode Kruis kan dat niet. Wij werken zoveel mogelijk met lokale hulpverleners. Zij kennen het land en ook de taal. De meest efficiënte manier om vanuit Nederland te helpen, is door onze hulp te steunen met een donatie.

5. Ik wil graag hulpgoederen naar Oekraïne versturen. Kan dat via het Rode Kruis?
Nee, het Rode Kruis verstuurt geen hulpgoederen naar Oekraïne. Wij kopen onze hulpgoederen zoveel mogelijk lokaal in. Dat bespaart een heleboel (kostbare!) tijd en transportkosten. Daarnaast steunen we op deze manier ook de lokale economie.

6. Helpt het Rode Kruis ook bij de opvang van mensen uit Oekraïne in Nederland?
We ondersteunen inderdaad bij het opvangen van mensen uit Oekraïne. We richten bijvoorbeeld opvanglocaties in. Daarnaast helpen we samen met andere organisaties om mensen uit Oekraïne onder te brengen bij particulieren. In dit actuele overzicht van onze hulp lees je daar meer over.

7. Wat gebeurt er met mijn geld als ik doneer aan het Rode Kruis?
Het Rode Kruis gebruikt jouw donatie om slachtoffers van het geweld te helpen in Oekraïne, de omliggende landen en in Nederland. Met jouw gift zorgen we bijvoorbeeld voor onderdak, voedsel en medische zorg. Zo zorgen we samen dat de mensen die zijn getroffen door het conflict de juiste hulp krijgen.

Meer over de situatie in Oekraïne

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail