Word vrijwilliger Doneer

Jullie steunden massaal onze hulp bij het conflict in Oekraïne en dit hebben we in de eerste maanden bereikt

Geplaatst op 28 juni 2022

Door het geweld in Oekraïne staat het leven van miljoenen mensen op zijn kop. Het Rode Kruis helpt hen in Oekraïne, aangrenzende landen én in Nederland. Mede dankzij jou, want onze hulp in en om Oekraïne is onder andere mogelijk gemaakt door alle gulle donaties die we hebben ontvangen. Hieronder lees je wat we doen.

Hulp in Oekraïne

Hoe help je mensen die hun huis hebben verloren aan een raket? Of hun vader of broer? In een gebied waar ziekenhuizen zijn weggevaagd, en waar vrachtwagens met hulpgoederen niet over de kapotte of geblokkeerde wegen kunnen rijden?

In Oekraïne doen we ons best om zo goed mogelijk te helpen. Bijvoorbeeld met voedsel, water en humanitaire corridors. En door mensen financiële steun te geven, want veel inwoners van het land zijn hun werk kwijt en hebben plotseling geen geld meer om eten te kopen of de huur te betalen.

In deze afbeelding zie je voorbeelden van onze hulp in Oekraïne. Die hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties, maar ook door giften uit andere landen.

Hulp in tientallen landen

Toen het conflict in Oekraïne eind februari escaleerde, stond heel Europa plotseling op zijn kop. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht. Naar andere delen van Oekraïne, maar ook naar aangrenzende landen en andere staten. In verschillende landen waren plotseling bedden, maaltijden en medische hulp nodig. Op al die plekken kwam het lokale Rode Kruis in actie om te helpen.

DEF Infographic Oekraïne Europa
In deze afbeelding zie je enkele voorbeelden van onze hulp. Deze hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties, maar ook door giften uit andere landen.
Hulp Rode Kruis buurlanden Oekraïne feb tm mei 2022
In deze afbeelding zie je enkele voorbeelden van onze hulp in de buurlanden van Oekraïne. Die hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties, maar ook door giften uit andere landen.

In Nederland

Mensen die vanuit Oekraïne in Nederland aankomen, voelen zich vaak compleet verloren. Ze hebben hun hele leven achter zich moeten laten en gaan een onzekere toekomst tegemoet in een nieuw land.

Het Rode Kruis vangt hen op bij verschillende treinstations en brengt ze naar Humanitarian Service Points. Die hebben we ingericht samen met gemeenten, veiligheidsregio’s en de NS. Daar krijgen de slachtoffers van het conflict informatie over verblijven in Nederland, iets te eten en soms een korte medische check. Daarna brengen we hen in contact met familie of kennissen of brengen we ze naar een plek waar ze de eerste nachten kunnen doorbrengen, vaak een hotel of hostel.

Daarnaast ondersteunen we op verschillende locaties waar mensen uit Oekraïne worden opgevangen. Ook helpen we om de particuliere opvang bij gastgezinnen in Nederland te coördineren. Dat doen we samen met VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils, NLvoorelkaar en Takecarebnb. Je vindt hier informatie voor gastgezinnen.

Voor mensen die tijdens hun verblijf in Nederland nog vragen hebben, is een WhatsApp-informatielijn ingericht. Mensen kunnen daar terecht met vragen in het Oekraïens, Russisch of Engels. Ook krijgen ze informatie in verschillende talen via ons speciale Telegram-kanaal. Daarnaast hebben we een Nederlandstalige informatielijn ingericht voor mensen die vragen hebben over het helpen van slachtoffers van het conflict (070 – 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur)).

Hulp Rode Kruis Oekraïne in Nederland feb tm juni 2022
In deze afbeelding zie je enkele voorbeelden van onze hulp in Nederland. Deze hulp wordt onder andere mogelijk gemaakt door donaties.

Wat jij kunt doen

Hierboven zie je hoe wij de slachtoffers van het geweld in Oekraïne tot nu toe hebben geholpen. En we gaan door, want hulp blijft keihard nodig. Ook jij kunt de slachtoffers van het conflict in Oekraïne nog steeds steunen.

Wil je meer weten over Oekraïne?