Word vrijwilliger Doneer

Drie manieren waarop jij de slachtoffers van het geweld in Oekraïne kunt helpen

Laatste update: 12 april 2022
Geplaatst op 10 maart 2022

Oekraïne. De stroom met vreselijke berichten lijkt niet op te houden. Logisch dus dat jij wilt helpen. Maar wat kun je doen? Drie manieren om te helpen, en antwoord op de meest gestelde vragen.

1. Geld doneren

Een van de meest effectieve manieren om de mensen uit Oekraïne te helpen, is doneren van geld. Met dit geld kunnen we mensen binnen Oekraïne helpen en kunnen we mensen bijstaan die het land zijn ontvlucht. We zorgen bijvoorbeeld voor voedsel, water, medische zorg en onderdak.

opvang vluchtelingen oekraine utrecht centraal rode kruis
Ready2Helpers helpen bijvoorbeeld om vluchtelingen op te vangen die per trein in Nederland aankomen.

2. Helpen als Rode Kruis-vrijwilliger of Ready2Helper

Het Rode Kruis gaat de komende tijd ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen die in Nederland aankomen. Zo richten we op dit moment in verschillende gemeenten opvangcentra in.

Ben jij vrijwilliger of Ready2Helper bij het Rode Kruis? Dan kun je je aanmelden voor een inzet via de Tools2Go-app. Belangrijk: het kan even duren totdat je kunt helpen in jouw regio. We zijn hard bezig om de hulpverlening op te starten, de situatie verandert voortdurend en er zijn nog veel zaken onzeker. We hopen dat je hier begrip voor hebt.

Ben jij nog niet actief voor het Rode Kruis? Meld je aan als Ready2Helper! Ready2Help is het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis. Dit bestaat uit mensen die af en toe willen helpen als er bijvoorbeeld een ramp gebeurt, maar geen tijd hebben om op regelmatige basis vrijwilligerswerk te doen. Je helpt waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je regelmatig tijd voor vrijwilligerswerk? En wil je jouw talenten inzetten voor het goede doel? Overweeg dan eens om vrijwilliger te worden in jouw regio!

3. Mensen opvangen bij je thuis

Heb jij een kamer over in je huis? Zie je het zitten om mensen voor langere tijd een dak boven het hoofd te bieden? En kun je mensen een veilige, prettige plek bieden waar ze zich voorlopig even thuis kunnen voelen?

Meld je dan aan om mensen op te vangen bij je thuis. Op de website van Takecarebnb lees je hoe dat precies werkt en hoe je je kunt aanmelden.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook spullen doneren aan het Rode Kruis in Nederland? 

We willen de slachtoffers van het geweld in Oekraïne zo snel en goed mogelijk helpen. Daarom zamelen we geen spullen in. Bij het verwerken van spullen komt namelijk heel veel kijken. We moeten bijvoorbeeld controleren of medicijnen wel goed bewaard zijn, we moeten alle spullen sorteren en daarna vervoeren naar Oekraïne. Dit kost tijd en geld, en we willen onze tijd en het geld nu juist zo graag besteden aan het zo snel mogelijk helpen van mensen in nood!

Daarom nemen we uitsluitend donaties aan. Hiermee kopen we – indien mogelijk – lokaal hulpgoederen in. Het vervoer kost dan minder en zo ondersteunen we ook de lokale economie. Ook zorgen we dat mensen zo precies de spullen krijgen die ze op dat moment nodig hebben. De beste manier om te helpen, is dus met een donatie.

Kan ik als vrijwilliger naar Oekraïne of omringende landen om het Rode Kruis te helpen? 

We zijn ontzettend dankbaar dat Nederlanders de mensen uit Oekraïne graag willen helpen. Het Rode Kruis werkt zoveel mogelijk met lokale hulpverleners. Dit zijn mensen die het land en de taal goed kennen. In sommige gevallen worden die lokale hulpverleners ondersteund door internationale experts. 

 Het is dus niet mogelijk om via het Rode Kruis als vrijwilliger te gaan helpen in Oekraïne of de omringende landen. Wel kun je helpen bij de opvang van mensen in Nederland als vrijwilliger of Ready2Helper.

Ik heb vrienden of familie in Oekraïne die naar Nederland willen komen. Kan het Rode Kruis hierbij helpen? 

Het Rode Kruis kan niet helpen om mensen vanuit het buitenland (terug) naar Nederland te halen. Wel helpt het Rode Kruis als mensen op de vlucht zijn geslagen langs vluchtroutes, bijvoorbeeld met onderdak, eerste hulp of psychosociale ondersteuning.  

Als het gaat om mensen die de Nederlandse nationaliteit of een Nederlandse verblijfsvergunning hebben, kun je het best contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Wil je meer weten over Oekraïne?