Word vrijwilliger Doneer

100.000 vluchtelingen in Bangladesh lopen gevaar door naderend cycloonseizoen

Geplaatst op 15 februari 2018

Rode Kruis treft voorbereidingen op cyclonen en moesson

Zo’n 100.000 mensen gevlucht voor geweld uit Myanmar lopen direct gevaar door cyclonen en bijbehorende zware regenval in het zuiden van Bangladesh. De plek in de kampen waar zij wonen, is niet bestand tegen de extreme weersomstandigheden die zich hier jaarlijks tijdens het aanstaande cycloon- en moessonseizoen voordoen. Dat blijkt na inventarisatie in de kampen van hulporganisaties. Ook de andere 900.000 mensen die gevlucht zijn voor geweld uit de noordelijke deelstaat Rakhine en nu onder erbarmelijke omstandigheden leven in de volle kampen met beperkte sanitaire voorzieningen, lopen een behoorlijk risico. Het Rode Kruis is volop bezig met de voorbereidingen op het naderende cycloon en moessonseizoen.

Coördinator Noodhulp Kim de Vos van het Nederlandse Rode Kruis is deze week in Bangladesh en bezocht de overvolle kampen in de grensprovincie Cox’s Bazar. “De omstandigheden in de kampen zijn nog altijd zeer zorgwekkend. In een korte tijd hebben heel veel mensen zich in een relatief klein gebied gevestigd, waardoor ontbossing en bodemerosie zijn opgetreden. Als de moessonregens komen, zijn aardverschuivingen bijna niet te voorkomen. Over zes weken staat het cycloonseizoen voor de deur; mocht een cycloon straks over dit gebied razen, is het leed niet te overzien. We werken met man en macht om voorbereidingen te treffen, maar maken ons grote zorgen. Vorig jaar was ik er tijdens het regenseizoen en zag ik met eigen ogen al de gevolgen van de extreme regenval. Nu zitten er hier bijna drie keer zoveel mensen op deze plek die gevaar lopen.”

Een van de vele maatregelen waar de hulporganisatie aan werkt, is het verstevigen van de voetpaden in de kampen met zandzakken. Ook worden de paden en bruggen versterkt met bamboe en zijn er projecten om de bodem in zijn geheel te verstevigen. Stukken land waar de risico’s op aardverschuivingen groot zijn, omdat de hellingen steil zijn en alle bomen verdwenen, worden zo effen mogelijk gemaakt. In pakhuizen in de buurt van de kampen worden voorraden aangelegd met het oog op het naderende slechte weer. Vrijwilligers van het Rode Kruis geven in de kampen voorlichting hoe mensen hun tenten zo stevig mogelijk kunnen maken om de harde wind en regen straks te doorstaan. Mocht het zo ver zijn, zal er gewerkt worden met een systeem dat de mensen vroegtijdig waarschuwt voor het slechte weer. Dit systeem wordt nu aangelegd.

Een van de grootste overstromingen ooit

Bangladesh is een land dat jaarlijks te maken krijgt met de zware moessonregens en wordt ook regelmatig getroffen door cyclonen. Vorig jaar leidde dit tot een van de grootste overstromingen ooit in de geschiedenis van Bangladesh. Nadat in mei van dat jaar cycloon Mora had huisgehouden in de kustprovincie Cox’s Bazar, troffen in augustus vervolgens zware moessonregens grote delen van Bangladesh, waardoor een derde van het land overstroomde. Meer dan acht miljoen mensen, met name boeren, vissers en eilandbewoners, werden slachtoffer van deze natuurramp. Het Rode Kruis opende toen Giro 6868 voor de slachtoffers van de overstromingen.

De hulporganisatie maakt zich grote zorgen om de bijna 1 miljoen mensen die in de kampen wonen in Cox’s Bazar. Sinds 25 augustus 2016 zijn bijna 700.000 mensen gevlucht uit buurland Myanmar en hebben zich gesetteld in deze kampen, waar al zo’n 300.000 vluchtelingen woonden. Het Rode Kruis en andere hulporganisaties helpen de mensen met hulpgoederen zoals drinkwater, voedsel en spullen voor onderdak, maar ook met medische zorg. Intussen zijn bijna 80.000 mensen geholpen door het Rode Kruis in de mobiele klinieken en in het veldhospitaal. Ook verleent de hulporganisatie psychische hulp aan de mensen die gevlucht zijn voor geweld.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten