Word vrijwilliger Doneer

13 miljoen Syriërs afhankelijk van hulp na zeven jaar conflict

Geplaatst op 09 maart 2018

Rode Kruis opent Giro 7244 voor Syrië

In Syrië zijn ruim 13 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp na zeven jaar conflict. 3 miljoen mensen zitten in zeer moeilijk te bereiken gebieden, zoals bijvoorbeeld in Oost-Ghouta. Het Rode Kruis helpt hen met schoon drinkwater, voedsel, dekens en medische hulp. Eerder deze week en ook vandaag lukte het, ondanks oplaaiende gevechten, om hulpgoederen naar Oost-Ghouta te brengen, maar er is veel meer nodig. Om de mensen in Syrië te kunnen blijven helpen, heeft het Rode Kruis Giro 7244 geopend. 

Zo’n 400.000 mensen zitten op dit moment vast tussen de gevechten in Oost-Ghouta. Ze zijn bang en boos en willen dat de strijd stopt. Sommige kinderen hebben in geen weken daglicht gezien. “We leven constant in angst en hebben nauwelijks te eten. Als ik eet word ik misselijk,” aldus een jonge bewoner van Oost-Ghouta afgelopen maandag tegen het Rode Kruis, toen het eindelijk voor het eerst sinds maanden het gebied in kon. Hulpverleners van het Rode Kruis moesten met pijn in het hart na enkele uren het gebied weer verlaten, omdat het te gevaarlijk werd. Vandaag brengen hulpverleners de rest van de lading naar het gebied. De hulporganisatie roept de strijdende partijen op om weer toegang te krijgen, langer en vaker, op reguliere basis. Geen enkel politiek of militair doel rechtvaardigt de huidige ellende.

Niet zonder gevaren

Het conflict in Syrië duurt deze maand zeven jaar. In die periode zijn meer dan 6 miljoen mensen (een derde van de ongeveer 18 miljoen inwoners) in hun eigen land ontheemd geraakt. Zij hebben alles achter moeten laten en tijdelijk elders onderdak te vinden. Vaak zijn ze hierbij afhankelijk van hulporganisaties om aan de dagelijkse levensbehoeften te komen. In totaal zijn veel meer mensen afhankelijk van hulp, omdat door de voortdurende strijd de economie en infrastructuur van het land grotendeels in puin liggen.

“Laten we de slachtoffers van deze afschuwelijk oorlog niet vergeten,” aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis. “Kinderen van 7 jaar en jonger in Syrië hebben hun hele leven in angst moeten leven. We kunnen hen en hun familie helpen.”

Vanuit Damascus gaan er vrijwel dagelijks konvooien met hulpgoederen van het Rode Kruis naar alle delen van het land, soms frontlinie-overschrijdend. Deze hulpverlening is niet zonder gevaren, zoals ook vandaag weer bleek. In de zeven jaar dat het conflict gaande is, zijn 57 hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan en acht van de Palestijnse Rode Halve Maan in Syrië omgekomen. In september 2016 werd een hulpkonvooi gebombardeerd, waarbij doden vielen.

Om de mensen in Syrië in 2018 te kunnen blijven helpen, heeft het Internationale Rode Kruis ruim 150 miljoen euro nodig. Het Nederlandse Rode Kruis heeft Giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44)  geopend.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer