Word vrijwilliger Doneer

16 miljoen mensen getroffen door grote overstroming in Zuid Azië

Geplaatst op 21 augustus 2017

Rode Kruis roept Nederlanders op getroffen gebieden in kaart te brengen voor hulp

Ruim 16 miljoen mensen in Nepal, Bangladesh en India zijn getroffen door grote overstromingen. Miljoenen mensen kampen met voedseltekorten en ziektes die zijn veroorzaakt door het verontreinigde water. Meer dan een derde van Bangladesh en Nepal staat onder water. Het Rode Kruis zet zich in om zoveel mogelijk mensen te helpen. De hulporganisatie vreest dat de situatie zal verslechteren door de aanhoudende regen.

De overstromingen van de afgelopen weken in Nepal hebben al aan 128 mensen het leven gekost, tientallen mensen zijn nog vermist. Veel gebieden zijn afgesloten van de buitenwereld door de overstroming en de daarop volgende landverschuivingen van afgelopen week. In deze gebieden zitten mensen vast zonder voedsel, elektriciteit of schoon drinkwater. Het Rode Kruis helpt door het uitdelen van voedsel, schoon drinkwater en materialen voor onderdak.

In Bangladesh staat het water op recordhoogte. Volgens lokale autoriteiten is dit de grootste overstroming sinds 1988. ,,Dit kan een van de heftigste humanitaire crises worden die deze regio in tientallen jaren heeft doorgemaakt. Er is direct actie nodig om de miljoenen mensen te helpen die slachtoffer zijn van deze verwoestende ramp”, zegt Martin Faller van het Internationale Rode Kruis in de regio.

Nederlandse hulp

Het Rode Kruis verleent hulp, maar sommige gebieden in bijvoorbeeld Nepal zijn nog niet goed in kaart gebracht. Daardoor weten hulpverleners in sommige gevallen niet precies waar getroffen dorpen liggen en hoe ze er kunnen komen. Ook is het lastig inschatten hoeveel mensen in een gebied leven, wat de verdeling van hulpgoederen bemoeilijkt. Vanuit Nederland, en andere landen, helpen vrijwilligers van het Rode Kruis online om het getroffen gebied in kaart te brengen. Met behulp van satellietbeelden kunnen vrijwilligers wegen, gebouwen, rivieren en open plekken intekenen.

Het Rode Kruis roept mensen op om online te helpen het getroffen gebied in kaart te brengen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten