Zonder medische hulp zijn inwoners crisis- en conflictgebieden reddeloos verloren
Minstens veertig miljoen mensen in de zes grootste crisis- en conflictgebieden ter wereld hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Ziekenhuizen zijn verwoest, er is een gebrek aan medicatie en medisch personeel is gevlucht. Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over deze miljoenen mensen. Wie ziek wordt of gewond raakt in het conflict is zonder de juiste hulp reddeloos verloren.
“Het is bijna niet te bevatten dat tientallen miljoenen mensen geen arts kunnen bezoeken om ziektes of verwondingen te laten behandelen. Alleen al in de zes grootste crisis- en conflictgebieden zitten 40 miljoen mensen zonder zorg. Wereldwijd zijn er veel meer mensen die geen medische hulp kunnen krijgen, dit is een levensgevaarlijke situatie”, zegt Rode Kruis-directeur Gijs de Vries, die komende week naar Oost Congo afreist om aandacht te vragen voor de miljoenen burgers die verstoken zijn van gezondheidszorg. In het land voltrekt zich, buiten het zicht van de camera’s, een stille ramp door het aanhoudende conflict. Vorig week luidde de hulporganisatie de noodklok al voor Syrië.
Kwetsbaar
In de meeste crisis- en conflictgebieden zijn de gezondheidsvoorzieningen zeer beperkt. Medische voorzieningen zoals ziekenhuizen of medische posten zijn schaars, beschadigd of verwoest. Medicijnen, operatiemateriaal en apparatuur zijn er vaak nauwelijks. Tegelijkertijd zijn bewoners van crisis- en conflictgebieden kwetsbaar door het constante gebrek aan schoon drinkwater, voedsel en goede sanitaire voorzieningen. Simpele aandoeningen zoals voedselvergiftiging kunnen al dodelijk zijn.
Het Rode Kruis is door haar neutrale positie meestal een van de weinige organisaties die toegang heeft tot crisis– en conflictgebieden. Door het geven van medische zorg, het opzetten van mobiele klinieken, verstrekken van medicatie, operatiemateriaal en verlenen van eerste hulp kan het Rode Kruis de levens van deze mensen redden.
Actie
Ook in Jemen, Irak, Zuid-Soedan, Afghanistan, Somalië, Libië, Centraal Afrikaanse Republiek en Mali is de situatie zo nijpend dat extra medische hulp nu heel hard nodig is om te zorgen dat mensen niet reddeloos verloren zijn. Daarom vraagt het Rode Kruis de aankomende periode op vele manieren aandacht voor het probleem. De hulporganisatie roept Nederlanders de komende periode op om goede medische zorg in crisis- en conflictgebieden te steunen door te doneren op giro 6868 of via www.rodekruis.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Sandra van Houten via svanhouten@redcross.nl of bellen via 06 51991590
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder