Watersystemen storten ineen als er niet snel meer hulp komt
De gezondheidsrisico’s voor mensen in Syrië zijn na de aardbevingen een maand geleden nog groter geworden. In het land, dat al kampte met onder andere cholera, dreigt de watervoorziening het te begeven nu de verouderde infrastructuur ook nog eens door de aardbeving is aangetast.
In Aleppo is de watervoorziening zo oud dat er geen reserveonderdelen meer voor te vinden zijn. Na 12 jaar conflict deed de aardbeving de emmer overlopen. Doordat mensen door de beving hun huis kwijtraakten, is de nood voor schoon drinkwater alleen maar toegenomen. Maar door schade is het systeem niet langer toereikend en bovendien bestaat het risico op vervuild water.
Verspreiding van ziektes
Delen van de riolering zijn ineengestort door de aardbeving. Dat legt nog meer druk op een regio die toch al zoveel te verduren heeft. De situatie levert grote risico’s voor de volksgezondheid op, zoals de verspreiding van ziektes.
Door jarenlang conflict, een slechte economische situatie en de aardbeving werkt nog maar 50 procent van de water- en sanitatiesystemen in Syrië naar behoren. Ter vergelijking, voor 2010 lag dit percentage tussen de 92 (landelijke gebieden) en 98 procent (in steden).
Enkele wc’s voor honderden mensen
In Aleppo, Hama en Latakia zochten duizenden mensen na de aardbeving een tijdelijk onderkomen. Door de vele mensen op één plek is de hygiëne en zijn de leefomstandigheden slecht. Zo delen 850 mensen in een tijdelijke opvanglocatie in Aleppo samen slechts zeven toiletten. En in een voormalige cementfabriek, die nu dienstdoet als onderkomen, spelen kinderen vlak bij plekken waar onontplofte munitie ligt.
Direct na de aardbeving deelde het Rode Kruis vele medische noodhulppakketten uit in ziekenhuizen in Aleppo. Daarna wist het Rode Kruis zeker 57.000 mensen te bereiken met medische hulp en andere vormen van gezondheidszorg. Ook kregen mensen water en noodhulp, zoals voedsel.
Stel humanitaire hulp voorop
In moeilijk toegankelijke gebieden zoals Idlib zijn de noden nog hoger dan in veel andere delen van het land. Het Rode Kruis roept daarom alle partijen op die onderdeel zijn van het aanhoudende conflict in Syrië om hun politieke afwegingen opzij te zetten in het belang van de humanitaire hulpverlening.
Vorig jaar hielp het Rode Kruis bij herstel van 32 watervoorzieningen in Syrië en ook op andere manieren werd gezorgd voor schoon water. Daar bereikte de hulporganisatie ruim 17 miljoen mensen mee. Dit soort hulp levert het Rode Kruis al jaren.
Syrië in cijfers
Deze hulp werd onder andere geboden na de aardbevingen:
· Watertrucks reden naar zes grote opvanglocaties in Aleppo
· Zo’n 115.000 flessen water werden uitgedeeld in Aleppo, Latakia en Hama
· Generatoren zijn gedoneerd waar nodig, zodat onder andere bakkers hun brood kunnen bakken
· Meer dan 57.000 mensen kregen toegang tot gezondheidszorg of medische hulp
· 1.000 lijkzakken gedoneerd op plekken waar deze nodig waren
· Zes ziekenhuizen in Aleppo, Latakia en Hama kregen medische hulpgoederen
· Meer dan 30.000 mensen kregen voedselhulp en spullen zoals matrassen, dekens, lampen op zonne-energie, hygiënekits en keukenaccessoires.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder