Word vrijwilliger Doneer

60.000 inwoners Aleppo op de vlucht voor geweld

Geplaatst op 30 november 2016

Rode Kruis schaalt hulpverlening vluchtelingen op

Opvanglocaties rond Aleppo stromen vol met vluchtelingen, sinds de gevechten de afgelopen dagen zijn verhevigd. Sinds augustus hebben in totaal 60.000 inwoners van de stad hun huis moeten verlaten. Sommige mensen zijn al twee of drie keer eerder gevlucht. Veel van hen hebben behoefte aan de eerste levensbehoeften, zoals onderdak, voedsel en medicijnen. Het Rode Kruis verwacht nog meer vluchtelingen komende tijd en eist voor hen een veilige doorgang. “Burgers – of ze nu in Aleppo blijven of de stad ontvluchten – mogen nooit slachtoffer worden van het toenemende geweld. Ze moeten beschermd worden.”

In Jibreen, ten zuiden van de stad, is een van de grote opvanglocaties voor vluchtelingen. De afgelopen dagen hebben zich hier 8000 mensen gemeld. Het Rode Kruis helpt hier de mensen op te vangen. Vrijwilligers hebben dekens, matrassen, kaarsen en kleding uitgedeeld. Ook is er voor voedsel en veilig drinkwater gezorgd. Zo zijn er vijf drinkwatertanks geïnstalleerd, die ieder 5000 liter capaciteit hebben. In Jibreen zijn ook twee medische teams aanwezig om de mensen te onderzoeken en medicijnen te verstrekken.

Winter en naderende kou

Niet alle vluchtelingen verblijven in de grotere opvanglocaties. Overal in de regio worden mensen opgevangen in scholen of moskeeën. Ook hier is dringend behoefte aan de eerste levensbehoeften, zoals schoon drinkwater, eten, matrassen en dekens. Zeker met de winter en de naderende kou in het verschiet. De vluchtelingen kunnen vaak weinig tot niets meenemen in hun vlucht. Door de enorme inflatie is het voor hen te duur om voedsel te kopen. De prijzen van verse producten zijn torenhoog: een kilo groene pepers kost 14 dollar, tien keer meer dan normaal.

Het Rode Kruis staat al maanden klaar om de gewonden en zwakkeren uit Oost-Aleppo te evacueren. Al meer dan zeven maanden komt de hulporganisatie het gebied niet in om hulpgoederen en medicijnen te leveren. De hulporganisatie probeert al tijden veiligheidsgaranties te krijgen om het gebied te betreden.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten