Word vrijwilliger Doneer

9 maanden na aardbeving in Turkije en Syrië maakt Rode Kruis tijdelijke woningen winterklaar en biedt getroffenen psychosociale hulp  

Geplaatst op 06 november 2023

Het Rode Kruis bereidt zich in Syrië en Turkije voor op een koude winter. Miljoenen mensen verblijven daar nog altijd in tijdelijke onderkomens, na de verwoestende aardbeving in februari dit jaar. In Zuid-Turkije wonen bijna alle getroffenen inmiddels in een container in plaats van een tent. Mensen proberen het normale leven weer op te pakken, maar dat blijkt moeilijk. Veel mensen hebben last van psychische problemen, omdat ze familieleden of hun huis kwijtraakten. Bovendien is hun tijdelijke woning is nog niet klaar voor de kou, sneeuw en regen in de winter.

De hulpverlening van de Rode Halve Maan in Turkije, zoals het Rode Kruis daar heet, zit nu in de vroege herstelfase. De focus ligt op het winterklaar maken van de tijdelijke woningen, psychosociale hulp en cashhulpverlening. 

Winterklaar maken   
In drie provincies in Zuid-Turkije staan nu 100.000 containers waar gezinnen wonen die hun huis kwijtraakten door de aardbeving. Er zijn scholen, leercentra, kleine winkelcentra en speeltuinen. Een container, die uit één of twee ruimtes bestaat, is gemiddeld zes bij twee meter. 

Het kan flink koud worden in de regio, tot wel tien graden onder nul. Het Rode Kruis helpt 40.000 huishoudens met verwarming, dekens en het vastzetten en isoleren van hun tijdelijke woning. Zo plaatsen hulpverleners tentzeilen over de daken, zodat het niet lekt als het regent of sneeuwt. En verankeren ze de containers stevig in de grond, zodat ze de wind aankunnen.  

Meer kinderen plassen in bed
Negen maanden na de aardbeving is veel van het puin opgeruimd. Maar de emotie blijft. “Het geluid van mijn krakende huis hoor ik nog steeds als ik ’s nachts wakker word”, vertelt een hulpverlener van de Turkse Rode Halve Maan. “Kinderen plassen in hun bed. Huiselijk geweld neemt toe, nu mensen dicht op elkaar wonen, vaak in één kleine ruimte met een keukentje, bank en stapelbed.” Hulpverleners zien een toename van de echt heftige gevallen. Zo zijn de zelfmoordcijfers de afgelopen maanden gestegen. Het Rode Kruis schaalt de psychosociale hulp daarom flink op. De hulporganisatie traint nu honderden mensen om die hulp te bieden en heeft negen trailers waar kinderen die wonen in de containers psychosociale hulp krijgen. 

Om het veilige gevoel in de kampen te versterken, deelt het Rode Kruis dit jaar nog 40.000 zogenoemde waardigheidskits uit aan vrouwen van alle leeftijden. Daarin zitten menstruatieproducten, bh’s en scheermesjes. Maar ook een zaklamp, voor als vrouwen ’s nachts naar de wc moeten, en een fluitje, om op te blazen als ze zich niet veilig voelen. 

Nog jaren nodig
De hulporganisatie denkt nog jaren nodig te hebben om alle getroffenen goed te helpen. “Normalisatie van het leven kan nog wel tien jaar duren”, aldus een hulpverlener. Dat betekent dat ook het Rode Kruis nog lange tijd zal ondersteunen, niet alleen in Turkije, maar ook in Syrië. Want ook daar zijn de noden enorm. In Syrië waren de leefomstandigheden ook voor de aardbeving slecht, door de economische crisis en de nasleep van een jarenlang conflict. Het Rode Kruis zet daar ook in op het herstel van beschadigde watersystemen, zodat voldoende mensen toegang tot schoon water hebben.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten