Word vrijwilliger Doneer

9,6 miljoen mensen getroffen door overstromingen in Zuid-Azië

Geplaatst op 23 juli 2020

Rode Kruis vreest voor meer armoede door driedubbele ramp

Meer dan 9,6 miljoen mensen in Zuid-Azië zijn getroffen door overstromingen. Grote delen van India, Bangladesh en Nepal staan onder water. Huizen en oogsten zijn verwoest en 550 mensen zijn overleden. Bijna één derde van Bangladesh is al overstroomd en de komende dagen wordt er meer zware regenval verwacht. ,,Mensen in Bangladesh, India en Nepal hebben nu te maken met een driedubbele ramp”, zegt Jagan Chapagain, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC). ,,De overstromingen, het coronavirus en de sociaal-economische crisis die volgt door het coronavirus. We vrezen dat deze combinatie zorgt voor nog meer armoede in Zuid-Azië.”

In Bangladesh zijn 2,8 miljoen mensen getroffen door de overstromingen, van wie 1 miljoen mensen nog altijd vastzitten in ondergelopen gebieden. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Rampenmanagement en Hulpverlening in Bangladesh. In India zijn 6,8 miljoen mensen getroffen, vooral in de staten Assam, West Bengal, Bihar en Meghalaya. In Nepal zijn er door regenval en de daardoor veroorzaakte landverschuivingen 110 mensen overleden.

Hulpverlening

In de drie landen helpen vrijwilligers van het Rode Kruis door het uitdelen van voedsel- en hygiënepakketten, ze verzorgen onderdak voor getroffenen, delen dekzeilen uit en ze installeren waterpompen om zo te zorgen voor schoon drinkwater. In Bangladesh krijgen 35.000 getroffenen financiële steun. In Nepal brengt het Rode Kruis hulpgoederen via helikopter naar gemeenschappen die nu niet via de weg te bereiken zijn.

Herstellende

Deze driedubbele ramp komt voor een aantal gemeenschappen in Bangladesh als extra klap. Delen van deze landen zijn in mei nog getroffen door cycloon Amphan. Deze cycloon zorgde ervoor dat infrastructuur, oogsten en 260.000 huizen werden verwoest.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten