Word vrijwilliger Doneer

Aantal cholera-slachtoffers Jemen loopt op tot half miljoen

Geplaatst op 14 augustus 2017

Meer hulp nodig om verdere verspreiding tegen te gaan

Een half miljoen mensen in Jemen kampt nu met de ziekte cholera. In juli zijn er iedere dag vijf mensen overleden aan de ziekte. Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de situatie. Vandaag heeft de hulporganisatie 86 ton aan medische benodigdheden voor de behandeling van cholera en 264 ton voedsel naar het land gebracht. Het Rode Kruis wil de hulp opschalen en roept daarom de Nederlanders nogmaals op om te storten op 6868 om onnodige slachtoffers tegen te gaan.

Sinds het begin van augustus krijgen iedere dag 5000 mensen cholera, 1 op de 55 Jemenieten is geïnfecteerd. Op dit moment is 40 procent van alle geïnfecteerden zeer ernstig ziek. Veel ouderen overlijden nadat zij geïnfecteerd zijn geraakt. Ruim dertig procent van alle overledenen door cholera is boven de 60 jaar.

Cholera is een bacteriële infectie die zich verspreidt via verontreinigd water en voedsel. Het door conflict geteisterde Jemen kampt al maanden met tekorten aan eten en schoon drinkwater. Inwoners van het land zijn daardoor al uitgeput en verzwakt.

Verontreinigd water

De slachtoffers van cholera zijn vaak uitgedroogd. Het Rode Kruis behandelt de patiënten in 19 gezondheidscentra door het toedienen van ORS, vocht via het infuus en het toedienen van antibiotica. Ook deelt de hulporganisatie chloortabletten uit. Met deze tabletten kunnen mensen zelf hun water reinigen. Teams van het Rode Kruis repareren essentiële delen van het watersysteem, die door het conflict zijn verwoest. Tegelijkertijd geven vrijwilligers van het Rode Kruis voorlichting aan inwoners over het voorkomen van de ziekte door goede hygiëne.

Van de 27 miljoen mensen die in Jemen woont, kampt 14 miljoen met voedseltekort, watertekort en goede sanitaire voorzieningen. Veel medische voorzieningen zijn verwoest of kunnen door het conflict maar werken op halve kracht. Naast de mensen die overlijden aan cholera, overlijden er iedere dag ook zo’n 20 mensen aan wonden en ziekten die behandeld hadden kunnen worden wanneer medische voorzieningen wel zouden functioneren.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten