Word vrijwilliger Doneer

Amper geld en geen huis: vluchtelingen in Armenië gaan onzekere toekomst tegemoet

Geplaatst op 02 januari 2024

Rode Kruis ondersteunt tienduizenden gevluchte mensen

Het is ruim drie maanden geleden dat meer dan 100.000 mensen vluchtten via de Laçin-corridor naar Armenië, wegens escalerend conflict. De situatie van deze mensen is zorgelijk. Winters kunnen koud zijn en er is dringend behoefte aan meer structurele opvangplekken. Het Rode Kruis ondersteunt hen.  

Volgens de Armeense autoriteiten kwamen sinds oktober 101.848 mensen aan in het land. Helaas dreigt hun situatie nu al uit het zicht te raken, terwijl de noden groot zijn. Mensen die vluchtten, hebben veelal geen werk en maar een klein beetje spaargeld. Zij hebben niet de financiële middelen om zelf een huis te huren en hun vaste lasten te betalen. Het Rode Kruis helpt hen, terwijl zij zich voorbereiden op een onzekere toekomst.  

Hulp voor meer dan 50.000 mensen  

Families verblijven nu in een noodopvang of bij gastgezinnen, maar dit zijn geen langetermijnoplossingen. Tot nog toe kon het Rode Kruis aan zeker 52.000 mensen voedsel en andere spullen geven. Denk aan dekens, kleren, hygiëne-items (zoals tandenborstels en zeep), medische spullen en brandstof voor generatoren. Ook richt de hulporganisatie zich op medisch transport en een waardige omgang met de lichamen van overledenen. 

Het Rode Kruis ziet dat er een grote behoefte is aan psychosociale hulp. We kregen daarvoor vele tienduizenden aanvragen binnen. Deze hulp is belangrijk voor mensen die alles achterlieten, omdat dit voor hen zeer heftige ervaringen zijn. Bedenk daarbij dat een derde van de ontheemden kind of adolescent is. Juist voor deze doelgroep is psychosociale en mentale ondersteuning essentieel.  

Ook hulp voor hen die achterbleven 

Het Armeense Rode Kruis kan met de steun van 1500 vrijwilligers helpen bij het geven van psychosociale hulp, het opzetten van 35 kindvriendelijke ruimten en bij de registratie van mensen die een geliefde zijn kwijtgeraakt. Dat doen zij samen met het Internationale Rode Kruis. Die leverde daarnaast ambulancediensten en voorziet ook degenen die achterbleven in Karabach van noodzakelijke spullen, zoals medische hulp, voedsel en water. Onder de mensen die achterbleven zijn ouderen en mensen met een handicap. 

Het Rode Kruis werkt de komende tijd aan hulp om de winter door te komen en sorteert voor op de langere termijn. Diegenen die ontheemd raakten en nu in Armenië wonen, hebben deze steun hard nodig om hun levens weer op te bouwen. Het Rode Kruis helpt hen bijvoorbeeld door beroepsopleidingen te regelen en beurzen uit te delen aan kleine bedrijfjes. Zo kunnen zij straks weer op eigen benen staan en voorzien in hun levensonderhoud. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten