Word vrijwilliger Doneer

Zwangere vrouwen in Mali durven niet naar ziekenhuis door geweld

Geplaatst op 08 mei 2019

Hulpverleners van het Rode Kruis krijgen verontrustende signalen van vrouwen in Mali. Zwangere vrouwen die moeten bevallen durven de tocht naar het ziekenhuis regelmatig niet te maken. Er zijn meerdere meldingen geweest van vrouwen die in het geweld terecht zijn gekomen of die zelfs seksueel werden misbruikt tijdens hun tocht naar het ziekenhuis. Nu geweld in delen van Mali verder is opgelaaid wil het Rode Kruis de hulp voor deze groep vrouwen opschalen.

Het is letterlijk van levensbelang dat zwangere vrouwen in Mali het ziekenhuis of de gezondheidspost weten te bereiken. Vooral wanneer zij moeten bevallen of wanneer er complicaties zijn. In Mali overlijdt er iedere twee uur een vrouw aan complicaties bij de bevalling of zwangerschap. Complicaties waar je niet aan hoeft te overlijden als er op tijd medische hulp is. Je kunt denken aan een te hoge bloeddruk, bloedingen of een zwangerschapsvergiftiging. Naar het ziekenhuis durven te reizen is dan zeer belangrijk.

Bevallen is al gevaarlijk in een land als Mali”, concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, die net terug is uit Mali. ,,Het voortdurende conflict maakt het voor vrouwen nog moeilijker om bij een kliniek te komen. Ik vind het vreselijk om te horen dat zelfs voor bevallende vrouwen seksueel geweld een grote bedreiging is.”

Meldingen

Het Rode Kruis biedt medische hulp en ondersteuning aan zwangere vrouwen in Mali, onder andere vanuit een ziekenhuis in Gao, en andere gezondheidscentra in het land, zoals in de regio Kayes. De hulpverleners krijgen regelmatig ’s ochtends meldingen dat de vrouwen het ziekenhuis niet hebben gehaald en onderweg zijn bevallen, of hun tocht hebben gestaakt wegens geweldsincidenten.

Vervoer

Het Rode Kruis wil de hulp opschalen voor zwangere vrouwen in Mali, maar ook in landen als Soedan en Nigeria. Prioriteit is om te zorgen dat de vrouwen medische hulp kunnen krijgen. Zo wil het Rode Kruis zorgen voor vervoer van zwangere vrouwen naar het ziekenhuis of de kliniek. Ook zijn er teams die dorpen bezoeken om te kijken of vrouwen hulp nodig hebben. Tegelijkertijd neemt de droogte in Mali de komende maanden toe. Bijvoeding voor zwangere en borst voedende vrouwen is belangrijk, zodat zij genoeg kracht hebben. Want ook droogte en voedseltekort is een groot probleem. Het Rode Kruis heeft deze week giro 6868 geopend om vrouwen te helpen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten