Word vrijwilliger Doneer

Beschikbaarheid AED’s 24 7 schrikbarend laag

Geplaatst op 17 oktober 2016

Het aantal Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) dat 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is in geval van nood, is schrikbarend laag. Daarnaast is het totaal aantal geregistreerde AED’s zorgwekkend, met name in de provincies Flevoland, Drenthe en Zeeland. Dit blijkt na een analyse van het Rode Kruis van zijn eigen AED database.

Ongeveer de helft van het aantal AED’s (12.857) in de database van het Rode Kruis is alleen op gezette tijden beschikbaar. Het Rode Kruis wil dat alle AED’s in Nederland 24 uur per dag 7 dagen per week toegankelijk zijn. “Dat betekent concreet dat AED’s altijd via een buitenkast te bereiken zijn. Nu zien we dat nog veel AED’s na een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld 17:00 uur op een doordeweekse dag en in het weekend, niet bereikbaar zijn of dat AED’s achter slot en grendel zitten. Dat moet anders, want een AED redt levens”, aldus Suzanne Laszlo, Manager Hulpverlening & Vrijwilligersmanagement van het Rode Kruis.

“Niet Pokémon maar AED jagen”

Om een AED in de buurt op te sporen kan iedereen in Nederland de gratis EHBO-app van het Rode Kruis en de website www.aed4.eu raadplegen. In de database van het Rode Kruis staan op dit moment slechts 26.807 AED’s geregistreerd, terwijl er in heel Nederland tussen de 80.000 en 100.000 AED’s verkocht zijn. Vooral in de provincies Flevoland, Drenthe en Zeeland zijn er weinig AED’s geregistreerd. Het Rode Kruis wil dat alle AED’s in zijn database komen te staan en roept op om AED’s gaat registreren. “Het is nu in sommige delen van het land herfstvakantie, dus veel mensen gaan er met hun kinderen een dagje op uit. We vragen iedereen om als ze toch op pad zijn, ook meteen te kijken waar AED’s hangen en of deze al in onze database staan. Zie het als een soort Pokémon jagen, maar dan gaat het om AED’s,” aldus Laszlo.

Levensbelang

In 2015 heeft het Rode Kruis de openbare AED-database overgenomen van Radboudumc Nijmegen. Sinds de overname zijn er 4.594 AED’s nieuw bij het Rode Kruis aangemeld, maar dit moeten er veel meer worden. Zorgverzekeraar CZ, partner van het Rode Kruis, ondersteunt bij het verbeteren van kennis en gebruik van AED’s en reanimatie in het algemeen. Het optimaliseren van de database en EHBO-app, zodat voor iedereen bekend is waar de AED’s te vinden zijn en of ze daadwerkelijk bereikbaar zijn, is daarbij een belangrijk speerpunt.

Het snel vinden van een AED die beschikbaar is, is van levensbelang. Elke dag sterven in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Thuis of op straat. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans stijgt als er direct begonnen wordt met reanimatie en een AED ingezet wordt.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten