Word vrijwilliger Doneer

Beslagen ten ijs met EHBO-tips Rode Kruis

Geplaatst op 27 februari 2018

De komende dagen kunnen we in Nederland weer op natuurijs schaatsen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker op een gladde ondergrond en met scherpe ijzers onder de voeten. Daarom geeft het Rode Kruis EHBO-tips om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen zich na het schaatsen bij de spoedeisende hulp moeten melden.

Woensdagochtend zal de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen worden gereden. Veel mensen op het ijs betekent grote kans op de nodige valpartijen. Jaarlijks belanden er gemiddeld 12.000 schaatsers op de eerste hulp van het ziekenhuis. In winters waarop er op natuurijs geschaatst kan worden, ligt dit aantal meldingen een stuk hoger dan winters zonder natuurijs. De hulporganisatie vindt het belangrijk dat mensen die het ijs op gaan weten wat te doen bij schaatsongelukken.

EHBO-tips

Van alle schaatsongelukken is 91% een valpartij. Dit kan in sommige gevallen een gebroken pols, een schaats over een hand of hoofdletsel tot gevolg hebben. Bloedingen door een schaats over een hand kunnen het beste door het slachtoffer zelf worden dichtgedrukt. De wond dient verbonden te worden. Is er geen EHBO’er of verband in de buurt, gebruik dan een sjaal of een doek. Hoofdletsel, zoals kleine hoofdwondjes, bulten of grotere wonden, komen veel voor bij schaatsongevallen. Kleine hoofdwonden kunnen het beste met pleisters of zwaluwstaartjes worden afgeplakt. Grotere wonden moeten worden gehecht door een huisarts. Een bult op het hoofd ten gevolg van een val op het ijs kan het beste worden gekoeld. Bij een open botbreuk of wanneer iemand buiten bewustzijn is, dient er direct 112 gebeld te worden.

Kou tips

Het KNMI voorspelt een gevoelstemperatuur van -15. De lage temperatuur geeft een groter risico op onderkoeling. Schaatsers doen er goed aan om warme kleding te dragen die isoleert en die water en wind afweert. Daarnaast zijn goede handschoenen van belang: naast de nodige bescherming tegen de kou bieden ze ook bescherming tegen de ijzers van andere schaatsers na een val. Denk ook aan reservekleding en zorg tijdens het schaatsen voor voldoende eten en drinken.

De tips tijdens het schaatsen meteen bij de hand hebben: via de Rode Kruis-app is direct te vinden wat er voor actie ondernomen moet worden.

Wil je zeker zijn van goed ijs en een leuke middag? Tijdens de IJsdaging, het schaatsevenement van het Rode Kruis, kunnen deelnemers 10 kilometer schaatsen voor het goede doel. De IJsdaging vindt plaats op zaterdag 3 maart in Eindhoven.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten