Word vrijwilliger Doneer

Bijna 4 miljoen euro opgehaald voor hulp na aardbeving Marokko  

Geplaatst op 12 september 2023

Het Rode Kruis haalde tot nu toe 3,8 miljoen euro op voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Hiervoor opende de hulporganisatie afgelopen zaterdag gironummer 6868. De hulpverlening in het getroffen gebied is inmiddels volop bezig.  

Het Rode Kruis schat dat er zo’n 105 miljoen euro nodig is om deze hulp te verlenen na de aardbeving. De nu opgehaalde 3,8 miljoen euro gaat naar de noodhulp van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet.  

Wegen vrij, hulp naar getroffenen 
Hulpverleners helpen de inwoners van de getroffen dorpen en steden. Zij geven eerste hulp, psychosociale hulp en medische hulp, delen noodhulpgoederen uit en assisteren de reddingsdiensten. In die eerste periode na een aardbeving is direct behoefte aan schoon drinkwater, voedsel en onderdak en ook daarmee helpt de Marokkaanse Rode Halve Maan.  

De hulpverlening in het zwaarst getroffen gebied loopt inmiddels. Het gaat om een bergachtig en onherbergzaam gebied, zo’n 80 kilometer van Marrakech. Enkele belangrijke wegen naar de getroffen gebieden zijn vrijgemaakt en de hulpverleners doen er alles aan om in het hele gebied hulp te verlenen die mensen zo hard nodig hebben.  

Bloed enorm belangrijk  
Op dit moment is ook bloed heel hard nodig. Derk Segaar is hoofd internationale hulp bij het Rode Kruis. Hij legt uit: “Onze medische hulp bestaat uit gewondenvervoer en ambulances en ook medische zorg. Bloed is daarbij onmisbaar. We zien dat veel gewonde mensen bloed nodig hebben en de Marokkaanse Rode Halve Maan startte om die reden een bloeddonatiecampagne. Overigens geven hun vrijwilligers ook actief bloed. Dit is essentieel om de getroffenen van deze aardbeving te kunnen helpen.”  

Doneren 
Er is nog veel meer geld nodig. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL83INGB0000006868. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer