Word vrijwilliger Doneer

Boeren in Oost-Afrika strijden tegen COVID-19 én nieuwe sprinkhanenplaag

Geplaatst op 14 april 2020

Terwijl de wereld vecht tegen het coronavirus, worden boeren in Oost-Afrika geconfronteerd met zwermen verwoestende woestijnsprinkhanen. Het Internationale Rode Kruis vreest voor oogstverlies en ernstige voedselonzekerheid, vooral in conflictgebieden. “Een dubbele ramp ontwikkelt zich in Oost Afrika. Door de COVID-19 pandemie en de restricties die worden ingevoerd door overheden, raken mensen hun inkomen kwijt. Daarnaast zal de sprinkhanenplaag vele oogsten verwoesten en wordt ook de bestrijding van de sprinkhanenplaag belemmerd door de COVID-19 restricties. Beide situaties hebben een enorme negatieve impact op voedselvoorziening in de regio”, aldus Lisa Zitman, werkzaam voor het Internationale Rode Kruis.

Voortplanten

In de eerste maanden van het jaar werd een aantal Oost-Afrikaanse landen al geteisterd door sprinkhanen. De grote hoeveelheid regen in maart – de ideale omstandigheden voor sprinkhanen om zich voort te planten – zorgt voor een verontrustend domino-effect. De nieuwe zwermen die nu opduiken in Kenia, Somalië en Zuid-Ethiopië leggen op hun beurt ook weer eitjes, die eind juni en juli zullen uitkomen. De nieuwe zwermen zullen de net gezaaide planten vernietigen, en daarmee de geplande oogst van juni en juli vernietigen, met grote gevolgen voor de voedselzekerheid in de regio.  Ook Oeganda en Zuid-Soedan worden bedreigd.

‘Ze eten alles’

Boeren zoals Halima Abdisalad, die in de stad Garowe in het noorden van Somalië woont, zagen eerder dit jaar lijdzaam toe hoe hun vegetatie door de sprinkhanen werd aangevreten. Ze vrezen het ergste wanneer meer eitjes – een volwassen vrouwtje legt 35 tot 150 eitjes ‘per pakket’ – uitkomen. “Zodra zwermen sprinkhanen op een boerderij arriveren, laten ze niets achter – ze eten alles”, zegt Halima.

Extreem weer

Gevoed door warmere en nattere weerpatronen, is de sprinkhanenuitbraak de ergste die Oost-Afrika in decennia heeft gezien. De plaag volgt op een jaar dat werd gekenmerkt door extreme droogte en overstromingen. “We hebben in veel gebieden al toenemende voedselonzekerheid gezien omdat sprinkhanen weilanden en gewassen wegvaagden”, aldus John Karongo, landbouwexpert van het Internationale Rode Kruis. “Als de uitbraak van sprinkhanen niet wordt gestopt, worden we wanneer de gewassen beginnen te rijpen geconfronteerd met de grootste zwermen op hun hongerigste moment. Ondertussen veroorzaakt de COVID-19-pandemie economische onrust die arme gezinnen ongetwijfeld het hardst zal treffen.”

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis informeert gemeenschappen over sprinkhanen, zodat zwermen vroegtijdig kunnen worden gemeld. Ook kijkt het welke maatregelen moeten worden genomen als er chemisch wordt gespoten. In Somalië helpt het Rode Kruis boeren die vorig jaar zaden hebben ontvangen met apparatuur zoals biopesticiden en training om verder verlies van gewassen te helpen voorkomen. Het Rode Kruis zet zijn voedsel-, levensonderhouds- en landbouwprogramma’s voort in Somalië, Zuid-Soedan en Ethiopië, terwijl het Rode Kruis van Kenia klaar staat om mensen te helpen herstellen met geldsubsidies, veevoer voor vee,  zaden en landbouwwerktuigen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer