Word vrijwilliger Doneer

Brand of overstroming? Het Rode Kruis zoekt jou om te helpen na een ramp  

Geplaatst op 13 mei 2024

Rode Kruis zoekt 400 nieuwe vrijwilligers die direct in actie komen na een ramp in Nederland 

Huizen onder water, een brand in een woonwijk of langdurige stroomuitval: bij rampen groot en klein moeten mensen soms noodgedwongen hun huis verlaten. Het Rode Kruis vangt hen dan op. Onze vrijwilligers staan klaar om deze mensen bij te staan. Voor de toekomst zoekt het Rode Kruis 400 nieuwe vrijwilligers.  

Rode Kruis-vrijwilligers helpen mensen die halsoverkop hun huis moeten verlaten, of die uit voorzorg geëvacueerd worden. Een locatie in de buurt wordt dan ingericht als tijdelijk thuis. Onze vrijwilligers bieden op zo’n moeilijk moment een luisterend oor. En ze halen allerhande zorgen weg, zoals het ophalen van medicijnen.  

‘Alleen een pyjama aan‘  
Nathalie van Hees is ruim 5 jaar vrijwilliger Bevolkingszorg, zoals de functie bij het Rode Kruis heet. Ze vertelt: “Voor mij is het heel waardevol, omdat je mensen bijstaat tijdens een van de moeilijkste momenten in hun leven. Ze zijn ontredderd en ongerust. Dankzij onze aanwezigheid voelen zij zich vaak veiliger en rustiger.” 

Wat haar het meest is bijgebleven, is een flat die vroeg in de ochtend afbrandde: “Mensen waren alles kwijt: hun huis, hun huisdier, hun spullen. Velen hadden alleen een pyjama aan en waren hun telefoon kwijt. Ze waren aangeslagen, maar wel heel rustig. Je bent wat dat betreft echt sterker dan je denkt! Wanneer zij dan iemand in Rode Kruis-kleding zien, stelt hen dat verder gerust. Wij bieden een luisterend oor, zorgen voor wat te eten en zo nodig regelen we kleding of een deken. We zorgen dat mensen familieleden en de verzekering kunnen bellen. Het is echt heel dankbaar werk.”  

EHBO-cursus en training 
Mensen die zich aanmelden als vrijwilliger bij het Rode Kruis krijgen een basistraining en een gratis EHBO-cursus. Zo weten ze precies wat hen te wachten staat. Daarnaast moeten vrijwilligers een rijbewijs hebben en over een auto beschikken óf een andere mogelijkheid hebben om snel naar een locatie te komen. 

Vrijwilligers worden opgeroepen wanneer dit nodig is en geven zelf aan of zij op dat moment kunnen helpen. Hoe vaak mensen worden opgeroepen, hangt af van het aantal incidenten in de regio waar iemand woont. Het kan eens per maand zijn, maar ook eens per jaar.  

Aanmelden?  
Ben je nieuwsgierig geworden hoe jij klaar kunt staan voor mensen in nood? Meld je vrijblijvend aan voor een online informatiesessie op rodekruis.nl/aanmelden.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer