Word vrijwilliger Doneer

Burgers worden hard geraakt in conflict tussen Israël en de bezette gebieden

Geplaatst op 10 oktober 2023

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het toenemende geweld in Israël en de bezette gebieden. De hulporganisatie helpt in beide gebieden met medische hulp. Honderden hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, bieden medische hulp en bemensen in totaal 26 ambulances om gewonde mensen te behandelen en naar ziekenhuizen te vervoeren. Magen David Adom, zoals het Rode Kruis in Israël heet, bemenst zowel de ambulances als de bloedbanken in Israël. Er zijn al duizenden extra zakken bloed gedoneerd. Die zijn hard nodig zijn om gewonde mensen te helpen. Het Rode Kruis heeft medische goederen (stretchers, bedden en lijkzakken) gebracht naar een ziekenhuis in Gaza. De hulporganisatie staat klaar om meer humanitaire hulp te verlenen in Israël en de bezette gebieden. 

Mensen die niet deelnemen aan de strijd, verdienen bescherming. Ambulances en hulpverleners moeten in staat zijn om gewonde mensen te helpen. David Magen Adom bevestigde dat er twee ambulancemedewerkers zijn gedood tijdens de hulpverlening. Een ambulance van de Palestijnse Rode Halve Maan is beschoten. Medisch personeel moet zonder angst hun werk kunnen doen. Geweld tegen iedere hulpverlener is onacceptabel.

Burgers het grootste slachtoffer
Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de burgerbevolking die hard wordt geraakt in het conflict tussen Israël en de bezette gebieden. Duizenden mensen zijn zaterdag wakker geworden met loeiende sirenes. Mensen proberen hun familieleden te bereiken, maar krijgen geen gehoor. Geweld tegen burgers kan niet worden gerechtvaardigd en is verboden onder het humanitair oorlogsrecht. Strijdende partijen moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat meer burgers slachtoffer worden.

Het donkerste scenario waarin twee miljoen burgers zware bombardementen moeten doorstaan en afgesloten kunnen worden van water, voedsel, elektriciteit en medicijnen is een scenario dat de hulporganisatie tot voor kort niet mogelijk had geacht. Het Rode Kruis roept op om alle maatregelen te nemen om een dergelijke situatie te voorkomen. Men moet alles op alles zetten om te zorgen dat burgers zijn beschermd. Ze hebben recht op humanitaire hulp en basislevensbehoeften.

Desinformatie is gevaarlijk
Tot slot, er wordt steeds meer desinformatie en misinformatie over het conflict verspreid op sociale media. Video’s van rakketten die gebouwen raken, maar uit 2021 komen. Een video waar wordt gesteld dat er een kernwapen is ingezet, terwijl het gaat om een video van een proef uit de jaren ‘50. Er worden zelfs video’s uit computerspellen gedeeld. Deze desinformatie is gevaarlijk, helemaal in tijden van conflict en draagt niet bij aan het voorkomen van onnodig leed.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten