Word vrijwilliger Doneer

Steun hulpverlening coronavirus ontoereikend

Geplaatst op 28 februari 2020

Het corona-virus breidt mondiaal zich steeds verder uit. Vandaag kwamen er meldingen van besmettingen in Litouwen, Wit-Rusland, Nieuw-Zeeland en Nigeria. Ook in Nederland is het coronavirus inmiddels bij twee mensen vastgesteld. Het Rode Kruis wil de hulpverlening wereldwijd opschalen en opende eerder deze week giro 7244 om verdere verspreiding te voorkomen en hulp te verlenen in landen waar het coronavirus al is. Maar tot nu toe wordt er nauwelijks gedoneerd. Het Rode Kruis heeft internationaal 30 miljoen euro nodig om de hulp op te schalen die nodig is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot nu toe werd slechts 9,4 procent van dat bedrag opgehaald. In Nederland werd tot nu toe 37.000 euro op Giro 7244 gedoneerd.

“Het is heel belangrijk dat wij wereldwijd alles op alles om de uitbreiding van coronavirus te bestrijden en dat we landen met een zwakkere gezondheidszorg en informatievoorziening daarbij ondersteunen”, aldus Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik. Hulpverleners wereldwijd zetten zich in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ze helpen met juiste voorlichting over hygiëne, het vervoeren van patiënten in ambulances, uitdelen van hulppakketten aan mensen in quarantaine, uitdelen van ontsmettingsmiddelen en psychosociale hulp. Landen waar al een crisis is, zijn extra kwetsbaar, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal.

‘Infodemie’

Een ander belangrijk onderwerp waar het Rode Kruis zich mee bezighoudt is informatievoorziening. Er is veel sprake van verkeerde informatie omtrent dit coronavirus en de uitdaging is om te zorgen dat mensen goed geïnformeerd worden. “Er wordt gesproken van een epidemie, maar de uitdaging zit hem ook in de ‘infodemie’,” zegt Frido Herinckx, die de wereldwijde corona-hulpverlening van het Internationale Rode Kruis coördineert. Via sociale media verspreidt verkeerde informatie zich gigantisch snel. Mensen zijn bezorgd, dat is logisch. Overal ter wereld vragen mensen zich af of ze risico lopen.”

Handen wassen

Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in deze informatievoorziening door middel van voorlichting. Zo vertellen leraren op basisscholen hun leerlingen dat ze niet met mondkapjes naar school hoeven te komen, maar dat ze wel hun handen goed moeten wassen voordat ze hun boterhammetje opeten.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten