Word vrijwilliger Doneer

Cyberaanval Internationale Rode Kruis: gegevens 4.600 hulpvragers van Nederlandse Rode Kruis op getroffen servers

Geplaatst op 25 januari 2022

Er wordt steeds meer bekend over de gevolgen van de cyberaanval op het Internationale Rode Kruis (ICRC). Op de systemen die zijn getroffen stonden ook gegevens van hulpvragers van het Nederlandse Rode Kruis. Het gaat om de gegevens van zeker 4.600 mensen. Het gaat in ieder geval om namen, geboortedata, het land van herkomst en namen van ouders. Het Rode Kruis tracht de getroffen hulpvragers zo snel mogelijk goed te informeren. De hulporganisatie heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het gaat om gegevens van de dienstverlening Restoring Family Links. Dit is een dienst waarmee het Rode Kruis familieleden weer met elkaar in contact probeert te brengen, nadat zij elkaar uit het oog verloren zijn door een conflict, ramp of migratie. Omdat deze zoektochten vaak over landsgrenzen heen gaan, werkt het Nederlandse Rode Kruis nauw samen met het Internationale Rode Kruis en andere Rode Kruis-verenigingen wereldwijd. Zo herstelt de hulporganisatie dagelijks wereldwijd het contact tussen families. Door de aanval heeft het Internationale Rode Kruis het systeem achter deze dienstverlening moeten sluiten. Dit heeft helaas ook direct effect op familieleden die elkaar op dit moment zoeken. Bij de aanval zijn geen gegevens buitgemaakt van vrijwilligers of donateurs.

Vragen

Mensen die zich via het Nederlandse Rode Kruis hebben aangemeld voor Restoring Family Links kunnen met vragen terecht bij het telefoonnummer 070 44 55 822 op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 16.00 uur. Ook kunnen zij contact opnemen via restoringfamilylinks@redcross.nl.

Meer informatie is beschikbaar via de website van het Rode Kruis. Hier zullen ook verdere updates over de gevolgen van deze cyberaanval verschijnen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten