Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: dagelijks twintig doden door gebrek aan medische hulp Jemen

Geplaatst op 01 februari 2017

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de situatie in Jemen. Door het aanhoudende conflict is er een groot gebrek aan medicijnen, medische hulp, eten en schoon drinkwater. Op dit moment zijn 3,3 miljoen vrouwen en kinderen ondervoed, een half miljoen kinderen is hierdoor in acuut levensgevaar. Iedere dag sterven er minstens 20 mensen die met simpele behandeling wel geholpen hadden kunnen worden.

Sinds 2015 zijn meer dan 160 ziekenhuizen en klinieken aangevallen en verwoest. Nog maar 45 procent van de ziekenhuizen in Jemen is operationeel. Deze ziekenhuizen kampen met een groot tekort aan schoon water, brandstof om apparatuur te laten werken, operatiemateriaal en medicijnen. Maar 30 procent van de benodigde medicatie is voorradig en de kosten voor medicijnen zijn enorm gestegen. Dit zorgt ervoor dat veel inwoners medicijnen niet meer kunnen betalen. Wie het conflict overleeft maar een ziekte of een verwonding heeft die simpel te behandelen is, overlijdt daardoor alsnog. Maar liefst 70 procent van de bevolking in Jemen is afhankelijk van humanitaire hulp.

Ziektes op de loer

In de belegerde regio van Taiz zijn er dagelijks beschietingen en luchtaanvallen. Ook hier is er nauwelijks schoon drinkwater en er zijn geen goede sanitaire voorzieningen. Dit zorgt ervoor dat ziekten zoals acute diarree en knokkelkoorts zich snel verspreiden. Het Rode Kruis wil dat hulporganisaties op regelmatige basis toegang krijgen tot dit gebied om de hoognodige hulp te kunnen bieden.

Respecteer humanitair oorlogsrecht

De hevige gevechten zorgen ervoor dat de situatie met de dag erbarmelijker wordt voor de inwoners van Jemen. Het Rode Kruis roept daarom alle strijdende partijen in het land op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren en burgers te beschermen. Burgerobjecten zoals infrastructuur die burgers gebruiken, moet ook worden beschermd.  Ook moet ervoor gezorgd worden dat alle burgers en gevangenen de medische hulp kunnen krijgen die zij nodig hebben.

Hulp

Het Rode Kruis ondersteunt 21 ziekenhuizen en revalidatiecentra in Jemen, biedt medische hulp en voorziet gezondheidsinstellingen van medicatie. In 2016 heeft de hulporganisatie bijna 300.000 mensen kunnen voorzien van medicijnen. Ook deelt het Rode Kruis hulpgoederen uit, zoals voedselpakketten en herstelt sanitair en watervoorziening. Ruim 210.000 Jemenieten hebben in 2016 voedsel gekregen van het Rode Kruis.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Iris van Deinse via ivandeinse@redcross.nl of 06-12894923.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten