Word vrijwilliger Doneer

Dansen op hits van vluchtelingen op bevrijdingsfestival

Geplaatst op: 1 mei 2017

Rode Kruis organiseert ‘Break the Silence disco’

Het Nederlandse Rode Kruis staat op Bevrijdingsdag op twaalf Bevrijdingsfestivals met een ‘Break the Silence Disco’. Bezoekers van het festival kunnen dansen op muziek uit conflictgebied. De nummers zijn uitgekozen door gevluchte jongeren die nu in Nederland verblijven. Op deze manier wil de hulporganisatie laten zien dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Iedere bezoeker van de Break the Silence Disco hoort via een eigen koptelefoon de muziek terwijl zij op een dansvloer staan. Tussen de nummers door leggen de jongeren uit waarom ze voor deze muziek uit hun geboorteland hebben gekozen en wat zij hebben meegemaakt.

De verhalen van de jongeren staan in schril contrast met de vrolijke en dansbare muziek die zij het Nederlandse publiek willen laten horen. ,,Ik had twee keuzes. De eerste was om zelf mensen te doden, de tweede was om gedood te worden. Ik koos ervoor om dit beide niet te doen en te vluchten”, vertelt Mohammed (25) uit Damascus, Syrië. Hij is één van de jongeren die zijn verhaal vertelt tijdens de disco. Hij heeft ervoor gekozen om een lied te laten horen van Julia Boutros over vrijheid. ,,Want vrijheid is het belangrijkste in mijn leven.”

Het Rode Kruis zet zich in voor mensen in nood wereldwijd. Er zijn meer dan 65 miljoen mensen ter wereld op de vlucht voor conflict en geweld. Vrijheid is voor miljoenen mensen ter wereld niet vanzelfsprekend. Het Rode Kruis vindt het belangrijk om hier bij stil te staan. Daarnaast is de hulporganisatie partner van het Comité 4 en 5 mei.

De Break the Silence Disco staat op de bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Roermond, Groningen, Leeuwarden, Almere, Den Haag, Wageningen, Utrecht, Vlissingen en Haarlem. Iedereen kan komen dansen en luisteren van 13.00 tot 17.00.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via Twitter of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Meerderheid Nederlanders weet niets van grote natuurrampen in 2021

7 december 2021

Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp na ‘onzichtbare’ natuurrampen Miljoenen mensen zijn getroffen door natuurrampen dit jaar, maar een groot deel van deze rampen blijft in Nederland ongezien. 82 procent van de Nederlanders heeft geen idee dat Zuid-Soedan het afgelopen jaar is getroffen door enorme overstromingen en ruim driekwart weet niets over droogte en […]

Lees meer