Word vrijwilliger Doneer

Directeur Rode Kruis Gijs de Vries kiest nieuwe horizon

Geplaatst op 11 januari 2018

Gijs de Vries stopt dit jaar als algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Dat heeft hij vandaag in een nieuwjaarsbijeenkomst met medewerkers medegedeeld. Begin dit jaar wordt hij 60; De Vries wil zich in deze nieuwe levensfase, in het verlengde van zijn nevenfunctie als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Erasmus MC, gaan richten op toezichthoudende functies en commissariaten. Hij legt daarom in de loop van 2018 de dagelijkse leiding van het Rode Kruis neer. Dat doet hij op eigen initiatief. Deze stap is ingeven door opgedane inzichten destijds tijdens zijn ziekte.

Inge Brakman, voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis: “Gijs heeft het Rode Kruis nieuw elan gegeven. Een organisatie met een scherpere focus op haar kernactiviteiten, met een heldere koers en met meer oog voor zijn vrijwilligers. Hij laat een financieel gezond Rode Kruis achter met een sterke reputatie en een hulpverlening die klaar is voor de toekomst. We zullen zijn innovatiekracht en creativiteit gaan missen.”

Binnen de districten en afdelingen heeft Gijs de Vries veel aandacht besteed aan het belangrijke werk van onze vrijwilligers. Door hem is een consistente koers gevaren waardoor bepaalde diensten aan beter geëquipeerde partijen zijn overgedragen. Gijs de Vries gaf als directeur onder meer leiding aan de hulpverlening op Sint-Maarten en aan de hulpverlening aan de tienduizenden vluchtelingen en migranten die Nederland in 2015 bereikten. Als actievoorzitter namens Giro555 coördineerde hij de actie ‘Nederland helpt Nepal’ van de Samenwerkende Hulp Organisaties. Ook werd onder zijn verantwoordelijkheid het burgerhulpnetwerk Ready2Help opgericht en de Dutch Coalition for Humanitarian Innovation, DCHI. Afgelopen jaar richtte een deel van zijn werk zich op de begeleiding van festiviteiten rondom de viering van 150 jaar Rode Kruis in Nederland en op de publicatie van het NIOD onderzoek naar de rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. In deze periode zijn er vier edities van 3FM Serious Request georganiseerd met mooie opbrengsten, waarvan de laatste editie eind vorig jaar in Apeldoorn.

Gijs de Vries heeft de periode bij het Rode Kruis als een verrijking van zijn leven ervaren. Door hem is ook het initiatief genomen tot de verhuizing naar een nieuw verenigingskantoor. Bij de officiële ingebruikname hiervan zal nader bij zijn afscheid worden stilgestaan.

Het verenigingsbestuur van het Rode Kruis gaat aan de slag met de werving van een opvolger. Gijs de Vries blijft aan totdat deze is benoemd.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten