Hulporganisatie opent giro 6868 om hulpverlening op te schalen
Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de slechte water- en hygiënevoorzieningen in vluchtelingenkampen in Oeganda. Door het gebrek aan water, zeep en toiletten verspreiden ziektes als diarree en tyfus zich snel, merkt de hulporganisatie. Nu ebola dreigt in Oeganda wil het Rode Kruis de hulp opschalen. Tienduizenden mensen lopen gevaar om de ziekte te krijgen. Tegelijkertijd kampen vele vluchtelingen al met andere ziektes door de slechte sanitaire voorzieningen. Het Rode Kruis opent giro 6868 om te zorgen voor meer sanitair en veilig drinkwater.
In Oeganda verblijven zo’n 1,4 miljoen vluchtelingen in kampen waar tientallen duizenden mensen samen leven. In de Democratische Republiek Congo is ebola uitgebroken nabij de grens met Oeganda. Nu er nog steeds mensen vluchten naar Oeganda, is er een grote dreiging dat de ziekte zich in Oeganda verspreidt. Hygiëne is zeer belangrijk om uitbraak van ziektes te voorkomen, maar het gebrek aan water en wc’s in de vluchtelingenkampen maakt het lastig. ,,Het is voor de vluchtelingen bijna een onmogelijke opgave om in deze omstandigheden ziekten te voorkomen. De artsen van het Rode Kruis hebben hun handen vol om mensen met ziektes als diarree, tyfus en malaria te behandelen”, zegt Rode Kruis-ambassadeur Humberto Tan, die net terug is van een bezoek aan de kampen bij de grens met DR Congo en Zuid-Soedan. ,,Mensen moeten lang lopen om water te halen of drinken rechtstreeks uit waterbronnen, zonder dat het water gereinigd is. Ik sprak met de 18-jarige Poni, die voor haar grootmoeder met tyfus moest zorgen. Ze was in tranen omdat ze zo bang was om na haar vader en moeder, ook haar oma te moeten verliezen aan een ziekte.”
Ebola
Ebola is een besmettelijke ziekte. Zieke mensen kunnen anderen besmetten via direct contact met elkaar maar ook via bloed, ontlasting, urine, braaksel en zweet. De kans op verspreiding van de ziekte is daarom ook groter als de hygiëne slecht is en mensen hun handen niet kunnen wassen en toiletten moeten delen met veel mensen. Tegelijkertijd zijn lichamen van overledenen zeer besmettelijk en zijn veilige begrafenissen daarom van groot belang. Het Rode Kruis geeft in Oeganda voorlichting over hygiëne en hoe overdracht van ziektes zoals ebola voorkomen kan worden. Bij de grens met DR Congo worden onder andere gezondheidschecks gehouden en mensen ontsmet. Het Rode Kruis wil meer voorlichting geven en water, waterzuiveringstabletten en zeep uitdelen in de vluchtelingenkampen waar gebrek is aan deze middelen. Ook wil de organisatie meer bouwmateriaal voor latrines (eenvoudige toiletten) verspreiden. Tegelijkertijd is het Rode Kruis actief met hulpverlening rondom ebola in Congo zelf.
Wereldwijd
Niet alleen in Oeganda zijn de problemen wat betreft water en sanitatie groot. Maar liefst 1 op de 3 mensen ter wereld heeft geen toegang tot een toilet en 1 op de 10 mensen ter wereld heeft geen toegang tot veilig drinkwater. Elke 66 seconden sterft een kind onder de vijf jaar aan een ziekte veroorzaakt door het drinken van vervuild water en slechte hygiënische omstandigheden. Ook op het Indonesische eiland Lombok bijvoorbeeld, dat afgelopen maanden getroffen is door meerdere aardbevingen, zijn er dringend meer sanitair en watervoorzieningen nodig. Het Rode Kruis wil in dit soort gebieden meer hulp kunnen bieden.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder